Digitale euro gedoemd te falen, aldus rapport

Het voornemen van de Europese Unie om een digitale euro te ontwikkelen is gedoemd om te mislukken, aldus een groep academici. Een rapport van twee economen bekritiseerde een van de belangrijkste doelstellingen van het ontwerp van de Central Bank Digital Currency (CBDC) van de Europese Centrale Bank en noemde dit een risico voor het gehele project. Het duo schreef het volgende:

“De ontwerpkeuzes van het project roepen twijfels op over de doelstellingen en strategie van de ECB, als gevolg hiervan zou de digitale euro wel eens dood bij aankomst kunnen zijn.”

“Belangrijke ontwerp-opties die de Voorzittersraad voorstaat, verminderen de aantrekkelijkheid van de digitale euro eerder dan dat ze deze vergroten. Hieronder vallen onder andere limieten voor consumenten (enkele duizenden euro’s), nog lagere limieten voor handelaren (nul).”

Ze voegden eraan toe dat de ECB deze kenmerken blijkbaar als permanent beschouwt.

Economen Cyril Monnetm en Dirk Niepelt van de Universiteit van Bern plaatsten vraagtekens bij het doel van de ECB om “geen schade aan te richten aan banken en hun bedrijfsmodel te beschermen,” en wekten bezorgdheid over mogelijke belangenconflicten bij het toestaan ​​dat tussenbanken verantwoordelijkheid dragen voor de implementatie van de digitale euro. In het rapport stond:

“Een aanzienlijk deel van de winst van banken komt voort uit het aanbieden van betaaldiensten. Dus banken hebben er geen belang bij om de digitale euro levend en wel te zien, tenzij digitale euro-gerelateerde bankdiensten zoals onboarding of portefeuillebeheer nog winstgevender zijn.”

In het document werd benadrukt dat het plan van de ECB om tijdens financiële stress een negatieve rentepremie op de digitale euro op te leggen, de aantrekkingskracht op tussenpersonen zou kunnen verminderen.

Het document voegde eraan toe dat de digitale euro “ondermaats” zal zijn qua gemak en privacy, die worden beschouwd als belangrijke drijfveren voor adoptie:

“De beste beschikbare oplossing uit de particuliere sector voor retailbetalingen zal de digitale euro zeker overtreffen qua gebruikersgemak. En op het gebied van privacy ten opzichte van de overheid, evenals censuurbestendigheid, hebben veel burgers in Europa beperkt vertrouwen in de ECB.”

De digitale euro bevindt zich momenteel in de ontwerpfase en volgens ECB-functionarissen zou de vroegst mogelijke uitgifte in 2027 kunnen plaatsvinden. ECB-bestuurder Fabio Panetta zei eind juni:

“De digitale euro is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat ons monetaire systeem gelijke tred houdt met digitale ontwikkelingen. Het zal breed toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken zijn, met behoud van privacy, net als contant geld.”