Diverse DeFi-tokens, van Uniswap (UNI) tot Curve (CRV), worden nu volgens de gerechtelijke beslissing in de zaak Amerikaanse SEC vs. Ripple niet beschouwd als effecten, gezien deze tokens, net als XRP, via een airdrop op de markt gekomen zijn.
Deze munten werden veelal gratis weggegeven, zonder tegenprestatie, en voldoen daarom niet aan de eerste vereiste van Howey dat er een “investeringsbedrag” moet zijn.
Wat betreft de XRP die aan werknemers of andere entiteiten werd gegeven – Ripple gaf bijvoorbeeld wat XRP aan banken om hun netwerk uit te proberen – zei de rechter:
“Howey vereist dat wordt aangetoond dat de investeerders ‘het kapitaal verschaffen’, ‘hun geld inzetten’ of ‘geld’ verschaffen’.”
Aangezien XRP in 2013 gratis aan het publiek werd gegeven, werd vanzelfsprekend aangenomen dat het geen effect is, en de expliciete beslissing met betrekking tot de toekenning aan werknemers benadrukte dat nog eens.
DApps moeten er daarom voor zorgen dat een voldoende percentage van alle tokens wordt weggegeven in de airdrop, omdat het percentage van de volumes dat bestaat uit de verkoop van de fondsen die ze achterhouden, bepaalt of hun verkoop al dan niet een effect is.
Om er zeker van te zijn, wil je dat 50% aan het publiek wordt weggegeven, aangezien Ripple dat ook heeft gedaan. De overige 50%, die voor een stichting of DAO kan worden gehouden, moet vervolgens langzaam op de markt worden gebracht.
Overigens heeft de rechtbank tevens vastgesteld dat de verkoop van dit soort tokens buiten de beurzen wel een effect is.
De rechtbank was echter nauwkeuriger bij de behandeling van de verkoop aan institutionele investeerders, maar de reden voor het besluit was in feite dat deze entiteiten wisten dat ze kochten van Ripple Labs en daarom een winstverwachting hadden.
De verkoop aan erkende investeerders is echter vrijgesteld, dus het is niet duidelijk hoeveel dit aspect van de beslissing in de praktijk uitmaakt, maar DeFi-projecten blijven zich nu waarschijnlijk gewoon richten op beurzen.
Dat kan gunstig zijn voor houders, omdat dergelijke institutionele verkopen met korting waren, waarbij deze ‘instellingen’ vervolgens de tokens op beurzen dumpten. Maar ze deden het omdat ze dachten dat het de prijs minder zou verlagen, dus het is niet helemaal duidelijk hoeveel het uiteindelijk ten goede komt aan de houder.
Los van dit bijkomstige aspect is dit de grootste overwinning ooit in de DeFi-ruimte, omdat de rechtbank heeft besloten dat in feite bijna alle DeFi-tokens geen effecten zijn. DeFi-projecten hoeven zich hierdoor veel minder zorgen te maken over de Securities and Exchange Commission (SEC), omdat de rechtbank in feite heeft geoordeeld dat deze geen jurisdictie heeft over airdropped tokens, en het overgrote deel van de DeFi-tokens volgde dat model.
De SEC kan echter in beroep gaan, hoewel ze eerder hebben verklaard dat ze geen beroep zullen aantekenen. Als ze dat niet doen en dus de beslissing accepteren, dan is deze gerechtelijke beslissing nu de wet en bindend voor de SEC.