Wat is de MACD-indicator en hoe gebruik je deze?

De MACD-indicator is een technische analyse tool die vaak wordt gebruikt door handelaren om trends in de markt te identificeren. Het staat voor Moving Average Convergence Divergence en het helpt handelaren om korte- en langetermijntrends te identificeren en te begrijpen. De indicator is een momentum-oscillator en wordt berekend op basis van de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van de slotkoersen van een bepaalde periode.

De indicator bestaat uit twee lijnen – de MACD-lijn en de signaallijn. De MACD-lijn wordt berekend door het verschil te nemen tussen twee voortschrijdende gemiddelden – meestal de 26-daagse en 12-daagse voortschrijdende gemiddelden. De signaallijn is een 9-daags voortschrijdend gemiddelde van de MACD-lijn. Wanneer de MACD-lijn de signaallijn kruist, kan dit een signaal zijn van een trendverandering.

Een positieve waarde geeft aan dat de kortetermijntrend bullish is, terwijl een negatieve waarde duidt op een bearish trend. Handelaren kunnen deze signalen gebruiken om hun handelsbeslissingen te bepalen en kunnen bijvoorbeeld een longpositie openen wanneer de MACD-lijn de signaallijn van onderaf kruist.

Naast de MACD-lijn en de signaallijn, heeft de indicator ook een histogram. De histogram toont het verschil tussen de MACD-lijn en de signaallijn. Wanneer de histogramwaarde positief is, betekent dit dat de MACD-lijn hoger is dan de signaallijn en dat de bullish trend waarschijnlijk zal aanhouden. Als de histogramwaarde negatief is, betekent dit dat de MACD-lijn lager is dan de signaallijn en dat de bearish trend waarschijnlijk zal aanhouden.

Hoewel de MACD-indicator nuttig kan zijn om trends te identificeren en te begrijpen, moet het niet als de enige indicator worden gebruikt bij het nemen van handelsbeslissingen. Handelaren moeten altijd andere factoren, zoals fundamentele analyse en marktcondities, in overweging nemen voordat ze een beslissing nemen. Het kan ook belangrijk zijn om rekening te houden met de tijdshorizon van de handelaar. Voor daghandelaren kan de indicator bijvoorbeeld nuttiger zijn dan voor langetermijnbeleggers, omdat daghandelaren zich vaak richten op kortetermijntrends.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om de indicator te gebruiken. Sommige handelaren gebruiken het als een standalone tool om trends te identificeren en te begrijpen, terwijl anderen het gebruiken in combinatie met andere indicatoren en hulpmiddelen om een ​​meer volledig beeld van de markt te krijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!