Wat is de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI)?

EU-lidstaten, Noorwegen, Liechtenstein en de Europese Commissie hebben een openbaar toegankelijke blockchain gelanceerd, die wordt beheerd door de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI).

45 nodes, waarvan 4 in Nederland

Volgens Pierre Marro, een beheerder bij de Europese Commissie (EC), heeft het sinds vorig jaar 45 nodes in 23 landen. Zo heeft Duitsland drie knooppunten, Frankrijk en Italië hebben er elk twee, Nederland heeft vier knooppunten en vrijwel alle andere EU-landen hebben er minstens één.

Als nieuwe ontwikkeling heeft het initiatief zich met name gericht op universitaire certificaten, die worden geverifieerd op de blockchain.

Het EU-voorzitterschap rouleert om de zes maanden door de lidstaten en degene die het bekleedt, kan de agenda bepalen. Slovenië bijvoorbeeld hield het onlangs en ze richtten zich met name op de uitbreiding van de EU naar kandidaat-lidstaten op de Balkan.

Opensource blockchain, beheert door EU-lidstaten

Dat maakt dit iets meer dan zomaar een blockchain-project. Het kan in de eerste plaats een manier zijn om een ​​digitale infrastructuur op continentaal niveau op te zetten, en indien nodig in de toekomst kan het ook een financieel platform zijn, hoewel de focus nu op documentatie ligt.

Het ontwerp is in zekere zin eenvoudig op technisch niveau. Het is een Proof of Authority-blockchain. Je hebt wel toestemming nodig. We speelden met het idee om een ​​aanvraag in te dienen om een ​​node te runnen, maar naast de formulieren heb je goedkeuring nodig van vertegenwoordigers van het European Blockchain Partnership, ministers en dergelijke van de lidstaten.

Zoals u zich kunt voorstellen, is dat waarschijnlijk een vrij langdurig proces, maar u kunt ook deelnemen door een portemonnee-aanbieder te zijn. Ook hier moet je een soort screening ondergaan om een ​​conforme portemonnee te zijn, zoals ze dat noemen.

Verder is het niet veel anders dan een cryptowallet of blockchain. U repliceert de gegevens, u maakt verbinding met één knooppunt om als portemonnee naar de blockchain te lezen of te schrijven, en voor eventuele wijzigingen of upgrades aan de blockchain moeten de knooppunten het eens zijn.

Dat maakt dit tot een gecentraliseerd gedecentraliseerd raamwerk, vooral omdat knooppunten door elke lidstaat worden beheerd. Dus ze moeten het allemaal eens zijn als ze iets willen veranderen buiten de gebruikelijke regels om, en in theorie zouden er ook hier forks kunnen zijn als lidstaten uitbreken in verschillende blokken, of zelfs een lidstaat zou kunnen uitbreken naar zijn eigen mini-blockchain, hoewel hij de volledige machtigingen moet instellen, wat uiteindelijk een paar regels code is.

De code zelf is open source aangezien EBSI de Hyperledger Besu Ethereum Enterprise Client uitvoert. Deze client kan worden gebruikt voor de Ethereum-blockchain zelf, voor privénetwerken, op Proof of Work of Proof of Authority.