Ontwikkelaar Tornado Cash vrijgelaten uit Nederlandse gevangenis

Na een lange stilte is Alexey Pertsev, hoofd ontwikkelaar van de cryptomixer Tornado Cash, weer opgedoken op Twitter, wat hernieuwde belangstelling voor zijn zaak en de bredere kwestie van regelgevend toezicht op cryptocurrency heeft gewekt.

Pertsev, een prominente blockchain-ontwikkelaar, dook onlangs weer op op Twitter nadat hij in augustus vorig jaar door de Nederlandse autoriteiten was gearresteerd. Hij tweette het volgende:

“Sorry dat ik even weg was, wat heb ik gemist?”

Onder toezicht tot het proces

De arrestatie van Pertsev werd bevolen door de Nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) wegens beschuldigingen van witwassen waarbij meer dan 500.000 ETH betrokken was via Tornado Cash. Aanklagers beweerden dat Pertsev tegen de huidige prijzen bijna een miljard dollar aan cryptocurrency had witgewassen.

Pertsev werd ten minste één keer borgtocht geweigerd vanwege bezorgdheid dat hij toegang had tot digitale activa en een vluchtrisico vormde, met de mogelijkheid om bewijsmateriaal te vernietigen als hij werd vrijgelaten.

Pertsev moet een enkelband dragen en mag zijn woning niet verlaten, met bewakingssystemen die door de Nederlandse autoriteiten zijn geïnstalleerd om zijn bewegingen tot het proces te volgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!