Het International Monetary Fund (IMF) heeft zich pijlen gericht op de cryptomarkt vanwege de onrust die het het afgelopen jaar heeft veroorzaakt in de traditionele financiële ruimte. De zorgen werden opgesomd in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd door het financiële agentschap van de Verenigde Naties.
Het rapport komt na een jaar vol volatiliteit veroorzaakt door een reeks faillissementen en schandalen in de crypto-industrie. Volgens het Global Financial Stability Report van het IMF veroorzaakten de gevolgen van de crash van Terraform Labs en de ineenstorting van FTX in 2022 extreme volatiliteit op de cryptomarkt, die ook oversloeg op traditionele financiën, met name de banksector. Het rapport benadrukte ook het geval van de in Californië gevestigde Silicon Valley Bank, Signature Bank en Silvergate Bank, die allemaal in verband werden gebracht met de crypto-industrie. Het beschreef het als volgt:
Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >
“De ineenstorting van meerdere entiteiten in het crypto-activa-ecosysteem heeft de roep om alomvattende en consistente regelgeving en adequaat toezicht opnieuw urgenter gemaakt, met de nadruk op de basisprincipes van bescherming van consumenten (en klantenfondsen), financiële integriteit en corporate governance.”
Het rapport benadrukte ook de impact van de val van Silicon Valley Bank op Circle’s USD Coin (USDC) en DAI. De firma’s achter beide stablecoins hadden onverzekerde deposito’s bij de bank en de ondergang ervan leidde tot de koppeling van de stablecoins. Het IMF gaf aan dat gebeurtenissen als deze vragen opriepen over de levensvatbaarheid van digitale activa en herhaalde de noodzaak van handhaving van passende regelgeving.
In het licht van de onrust op de cryptomarkt stelde het IMF een regelgevingskader voor dat kritieke activiteiten en entiteiten in crypto aanpakt, inclusief die met betrekking tot de opslag, overdracht, uitwisseling en bewaring van reserves. Het bureau is van mening dat crypto-entiteiten en uitgevers van stablecoins onderworpen moeten zijn aan prudentiële kapitaalvereisten die vergelijkbaar zijn met die welke worden opgelegd aan bankinstellingen.