Waarom heeft de CFTC een rechtszaak heeft aangespannen tegen Binance?

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) van de Verenigde Staten heeft een rechtszaak aangespannen tegen crypto exchange Binance wegens schending van handels- en derivatenwetten. De aanklacht, ingediend op 27 maart, stelt dat de wereldwijde crypto exchange haar derivatenhandelsdiensten aan Amerikaanse klanten heeft aangeboden zonder een licentie voor derivaten aan te vragen.

De rechtszaak van de grondstoffenwaakhond in de VS kwam voor velen als een verrassing, waarbij marktwaarnemers en journalisten beweren dat het een politieke zet is. Eleanor Terrett, een verslaggever van Fox News, tweette dat bronnen dicht bij de CFTC suggereren dat de grondstoffenregulator ervoor heeft gekozen om een ​​rechtszaak aan te spannen om de Securities and Exchange Commission (SEC) te laten zien dat dit een grondstoffenkwestie is in plaats van een effectenprobleem. Ze gaf het volgende aan op Twitter:

“Dan eentje omtrent beveiligingen. Ze zeggen ook dat Vegas-odds” de @SECGov haastig uit een soortgelijke rechtszaak tegen @binance als tegenmaatregel laten komen.”

Volgens de zaak wordt Binance ervan beschuldigd commercieel succes boven regelgevende naleving te stellen. Er wordt gesteld dat Binance de toepasselijke federale wetten heeft genegeerd terwijl ze de Amerikaanse klantenbasis van Binance vergrootten. De Amerikaanse toezichthouder heeft Binance en de CEO, Changpeng “CZ” Zhao, beschuldigd van zeven overtredingen van de regels van CEA/CFC/USC.

Afgezien van de regelgevende overtredingen richt de aanklacht zich specifiek op de Amerikaanse handelsarmen van Binance, Merit Peak en Binance.US. De CFTC beweert namelijk dat Binance en de bijbehorende entiteiten een gemeenschappelijke onderneming zijn met UBO en onder de directe controle van CZ.

In de rechtszaak eist de CFTC dat Binance en CZ worden verboden om zich bezig te houden met een van de in deze zaak beschreven activiteiten, zoals handelen op geregistreerde entiteiten, enig belang in grondstoffen aanhouden of enige handel in digitale activa te regisseren. De CFTC wil daarnaast dat Binance de handelswinsten, inkomsten, salarissen, commissies, leningen en kosten terugbetaalt die zijn afgeleid van Amerikaanse personen en civiele boetes betaalt voor de overtredingen.

De CFTC-rechtszaak tegen Binance is een grote zaak voor de crypto-industrie, gezien het algemene geloof dat de CFTC geen kleine crypto-spelers zonder reden aanpakt. Dit was duidelijk in de Bitfinex-zaak uit 2018, waarin de crypto-exchange in 2021 met een forse boete schikte.

Adam Cochran, een crypto waarnemer, herhaalde een soortgelijke mening en zei dat de CFTC “niet op kleine frequente zaken jaagt zoals de SEC”, waaraan hij toevoegde dat het een ander beest is en zijn zaken vaak fataal zijn”.

In zijn Twitter-thread merkte Cochran op dat het vroege bewijs dat door de CFTC is verzameld, fataal zou kunnen zijn voor Binance. Hij voegde eraan toe dat Binance de zaak in de VS zou kunnen aanvechten of buiten de rechtbank zou kunnen schikken, maar hoogstwaarschijnlijk gedwongen zou worden om de operaties in de Verenigde Staten stop te zetten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!