Bitvavo gaat de €280 miljoen voorfinancieren

De Nederlandse cryptocurrency-beurs Bitvavo heeft aangekondigd dat het bijna €280 miljoen vast heeft zitten in Digital Currency Group (DCG), die bijna een liquiditeitscrisis doormaakt en als zodanig probeert het het fonds te herstellen. De 280 miljoen euro is 17,5% van het totale beheerde vermogen (AUM) van Bitvavo.

Op dit moment heeft Bitvavo besloten om de vergrendelde activa voor te financieren om ervoor te zorgen dat haar diensten aan gebruikers niet abrupt worden verstoord vanwege haar blootstelling aan DCG en haar gelieerde ondernemingen.

Bitvavo verzekert haar gebruikers nadrukkelijk dat de DCG-schuld voor haar dagtransacties niet van belang is. Het Nederlandse bedrijf “maakt sinds de oprichting winst en verkeert in een financieel solide positie.”

DCG zet opnames stop

De Bitvavo AUM van €1,6 miljard wordt 1:1 gehouden en is volledig inwisselbaar door de klanten van de beurs. Voorlopig heeft DCG de terugbetaling stopgezet, maar een verklaring van Bitvavo impliceert dat de crypto-venture capital firma werkt aan een plan om de uitstaande stortingen terug te betalen. DCG zei met name dat het de fondsen van Bitvavo in een onafhankelijke dochteronderneming heeft.

In een blogpost vermeldde Bitvavo dat “DCG momenteel liquiditeitsproblemen ondervindt als gevolg van de huidige turbulentie in de cryptomarkt. Als gevolg hiervan heeft DCG de aflossingen opgeschort totdat dit liquiditeitsprobleem is opgelost. DCG heeft aangegeven de openstaande borgsommen te zullen terugbetalen en de komende weken met een plan te komen.”

Zelfbewaring beïnvloedt massale opnames van fondsen

Met de laatste promotie van zelfbewaring en de acceptatie ervan door miljoenen leden van de cryptogemeenschap, zal een dergelijke liquiditeitscrisis het ecosysteem ongetwijfeld overnemen.

DCG-dochter, beursvennootschap Genesis Global Trading, heeft opnames op zijn platform al opgeschort en beweert dat het een door FTX veroorzaakte crunch was. Het bleek dat klanten om massale opnames vroegen. Het gaf het volgende aan:

“We erkennen hoe uitdagend de afgelopen week was vanwege de impact van het FTX-nieuws. Bij Genesis zijn we er volledig op gefocust om er alles aan te doen om onze klanten van dienst te zijn en door deze moeilijke marktomgeving te navigeren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!