De Nobelprijswinnende econoom Paul Krugman heeft in een nieuw opiniestuk voor de New York Times aangegeven dat hij denkt dat crypto op weg is naar een “eindeloze winter”, aangezien de meeste digitale activa geen echte waarde hebben.
In het artikel zei Krugman dat hij nog nooit het nut van blockchain-technologie heeft gezien en voorspelde dan ook dat de meest recente marktbrede duik het begin van het einde voor de industrie zou kunnen zijn. Hij gaf het onderstaande aan:
“We gaan, zeggen veel mensen, door een ‘crypto-winter’. Maar dat onderschat de zaak misschien. Dit lijkt steeds meer op Fimbulwinter, de eindeloze winter die in de Noorse mythologie voorafgaat aan het einde van de wereld – in dit geval de cryptowereld, niet alleen cryptocurrencies maar het hele idee om het economische leven rond de beroemde ‘blockchain’ te organiseren.”
Krugman, een bekende crypto-scepticus, heeft, lang voordat de huidige bearmarkt van start ging, kritiek geuit op de ruimte. De econoom stelt dat blockchains niet hebben bewezen dat ze echt enig nut hebben, en merkte op dat veel bedrijven terughoudend zijn om de ontluikende technologie te omarmen. Hij vervolgde met:
“Vijf jaar geleden had het een groot probleem moeten zijn – een teken van algemene acceptatie – toen de Australische beurs aankondigde dat het van plan was een blockchain-platform te gebruiken om transacties te vereffenen en af te wikkelen.
Twee weken geleden annuleerde het stilletjes het plan en schreef het $168 miljoen aan verliezen af. Maersk, de scheepvaartgigant, heeft ook aangekondigd dat het zijn inspanningen om een blockchain te gebruiken om toeleveringsketens te beheren, afbouwt.
Een recente blog van Tim Bray, die vroeger voor Amazon Web Services werkte, vertelt ons waarom Amazon ervoor koos om geen eigen blockchain te implementeren: het kon geen duidelijk antwoord krijgen op de vraag: ‘Wat voor nut heeft het?’”
Gezegd moet worden dat Krugmans staat van dienst op het gebied van het voorspellen van de toekomst van technologie is verre van geweldig is. Zo schreef hij in 1998 een artikel in het tijdschrift Red Herring waarin hij stelde dat “tegen ongeveer 2005 duidelijk zal worden dat de impact van internet op de economie niet groter is geweest dan die van het faxapparaat.”