Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, heeft verklaard dat een mogelijke digitale euro niet gecommercialiseerd zal worden. Deze garantie gaf de president tijdens een top over Amerikaans-Europese GeoEconomie in Frankfurt.
Volgens de ECB-president zal de digitale euro de consument beschermen door ervoor te zorgen dat gebruikersinformatie niet wordt misbruikt voor commerciële doeleinden, waarbij zij een eerder onderzoek van de toezichthouder aanhaalde, waaruit bleek dat privacy een grote zorg was voor de respondenten.
Tegelijkertijd verklaarde Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve dat voor het slagen van een CBDC kenmerken als privacybescherming, identiteitsverificatie, interoperabiliteit en bemiddeling essentieel zijn.
Lagarde vindt dat, hoewel regelgevende instanties over de hele wereld juridisch op één lijn moeten zitten, een digitale euro grenzeloos moet zijn om grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken.
Volgens een publicatie van de ECB zouden CBDC’s kunnen helpen de macht van grote fintechbedrijven te verminderen. De toezichthouder denkt ook dat CBDC’s beter zouden zijn voor grensoverschrijdende betalingen dan alternatieven als Bitcoin en stablecoins.
ECB zet in op digitale euro
Nu digitale munten nieuwe financiële mogelijkheden bieden, onderzoeken veel landen de mogelijkheid om een CBDC (door de centrale bank uitgegeven digitale munt) in te voeren om de trend voor te blijven. Tot nu toe heeft dit geleid tot onderzoeksprogramma’s van verschillende landen, waarvan sommige hun eigen versie van een CBDC lanceren.
De Reserve Bank of Australia (RBA) en het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC) zijn op zoek naar bewijsmateriaal van leden van het bedrijfsleven over de mogelijkheden die CBDC’s bieden. De proef met eAUD, “eAUD” genoemd, moet in januari 2023 van start gaan en zal een klein aantal toepassingen omvatten.
Bovendien werd duidelijk dat Thailand tegen eind 2020 proeven zal houden met zijn digitale munt, terwijl het zich voorbereidt op een mogelijke toekomst waarin geld virtueel is.
Hoewel veel landen op dit moment onderzoek doen naar CBDC’s, hebben nog maar weinig landen er daadwerkelijk een gelanceerd. De Bahama’s werden het lanceringsland voor CBDC’s in oktober 2020 toen het Sand Dollar introduceerde in samenwerking met PopPay en SunCash. Daarnaast was Nigeria onlangs het eerste land in Afrika dat zijn CBDC lanceerde, bekend als de e-Naira. Er zullen echter binnenkort meerdere landen volgen.