Digitale euro kan populairder worden buiten de EU, aldus ECB-president

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, heeft onlangs aangegeven dat een digitale euro best wel een populairder kan zijn buiten de grenzen van de Europese Unie. Ze gaf aan dat een digitale versie van een euro grenzeloos moet zijn en goed moet worden gereguleerd en gecontroleerd. Dit was haar antwoord op een vraag tijdens een toespraak op het Frankfurt Forum van de Atlantische Raad op de U.S.-Europese Geo-economie op woensdag. Verder gaf zij aan:

“Maar het kan grensoverschrijdende betalingen op een grote manier vergemakkelijken, daarom moeten we tussen de autoriteiten van de Verenigde Staten, de Europese autoriteiten en anderen daarbuiten bankbiljetten vergelijken.”

Momenteel is de ECB halverwege een twee jaar durend onderzoek naar een digitale euro voor retailbetalingen en er is nog geen officiële beslissing genomen over de uitgifte ervan. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het opstellen van nieuwe wetgeving en bereidt de wet omtrent de digitale euro voor. Ook heeft de ECB vijf betalingsproviders uitgekozen om aan prototypes te werken voor digitale euro-apps.

Lagarde ging niet rechtstreeks in op de implicaties van een dergelijke valuta die mogelijk door een land als officiële valuta wordt aangenomen. Er werd wel ingegaan op de risico’s van valutasubstitutie die gepaard gaan met een digitale euro zodra deze buiten de grenzen van de EU worden gebruikt. Fabio Panetta, een ECB-directeur bestuurslid, zei in een toespraak in 2021:

“Vergelijkbare ontwerpkenmerken zouden moeten worden toegepast op het gebruik van een digitale euro door niet-ingezetenen. Dit zou voorkomen dat een digitale euro andere vormen van investeringen vervangt en valutasubstitutie in landen buiten het eurogebied faciliteert.”

“In elk geval zou internationale samenwerking op het gebied van ontwerp, grensoverschrijdend gebruik en interoperabiliteit van cruciaal belang zijn om de potentiële voordelen van CBDC’s voor grensoverschrijdende betalingen te plukken, terwijl risico’s voor het internationale financiële systeem worden aangepakt.”

Lagarde herhaalde daarna het standpunt van de ECB dat een digitale valuta van de centrale bank iets zou moeten zijn dat de ECB zou moeten zijn wees klaar om beschikbaar te maken als mensen het willen. Dit was een antwoord op een vraag waarom EU-ingezetenen geïnteresseerd zouden zijn in een digitale euro wanneer digitale betalingen al wijdverbreid zijn in het blok waar het gebruik van contant geld afneemt.