Terraform Labs beschuldigt van witwassen van €4,5 miljoen

Na de wijdverbreide ineenstorting van het Terra-ecosysteem, dat aanzienlijke verliezen voor investeerders veroorzaakte, en beschuldigingen van fraude tegen de oprichter Do Kwon, staat Terraform Labs opnieuw negatief in de schijnwerpers, dit keer wegens vermeende witwaspraktijken.

Volgens een rapport van de Zuid-Koreaanse publicatie KBS News op 30 mei heeft het bedrijf naar verluidt €4,5 miljoen witgewassen via een Zuid-Koreaans lege vennootschap in een uitgebreid plan waarbij een “blockchain-adviesbureau K” in Seoul betrokken bij zou zijn.

Een voormalige ontwikkelaar bij Terraform Labs vertelde het tijdschrift dat hun vorige werkgever banden had met het “Bedrijf K”, dat “onder een geleende naam door Terra” werd gerund. Volgens het kantoorpersoneel had de werkruimte ook de titel “Terra” in de plattegrond van het gebouw, maar dit zou in de tussentijd al veranderd zijn.

KBS zei ook dat de nationale belastingdienst heeft ontdekt dat Terra 6 miljard won (ongeveer €4,5 miljoen) aan “Bedrijf K” had overgemaakt en dit als “overige uitgaven” meldde.

Onderzoek onthult de connectie

Het lid en de uitgesproken Twitter-gebruiker van Terra Research Forum, bekend als @FatManTerra op Twitter, heeft na aanleiding van deze aantuigingen wat onderzoek gedaan en bevestigde dat er inderdaad verbanden waren tussen de twee. Hij toonde met name de connectie aan tussen Bedrijf K en Kernel Labs – die naar verluidt is opgericht door dezelfde mensen die Terraform Labs hebben opgericht. Hij tweette het volgende:

“Het is tijd om nog een van Terra’s vuile kleine geheimen te ontdekken… Een ‘blockchain-adviesbureau’ dat ze hebben opgericht om geld wit te wassen en belastingen te ontduiken. Laten we eens kijken naar Bedrijf K.”

Hij ging verder met:

“Waarom is dit interessant? Welnu, de Koreaanse belastingdienst meldde dat Terra vorig jaar 6 miljard won ($4,8 miljoen) naar de CEO van Bedrijf K stuurde. Dit werd in de boeken geboekt als ‘overige uitgaven’. Hypothetisch, als de twee één en dezelfde waren, zou dit duiden op witwassen.”

Volgens Koreaanse belastingambtenaren hebben ze naar verluidt Terraform Labs beboet voor belastingontduiking nadat ze verdachte overdrachten aan Kernel Labs hadden opgemerkt.

Niet de enige verdachte stap van Terraform Labs

Dit is niet de eerste keer dat FatManTerra, een bekende bron van lekken in de crypto-industrie, diepgaand onderzoek doet naar het ecosysteem. Zo heeft hij in mei al de CEO van Terraform Labs, Do Kwon, beschuldigd van fraude via het Mirror Protocol (MIR), met de bedoeling om Do Kwon en VC’s te bevoordelen, “terwijl het bestuur werd gemanipuleerd en de detailhandel werd belazerd.”

Tevens heeft de onderzoeker aangekondigd dat zijn “contact bij een advocatenkantoor” een rechtszaak aan het voorbereiden is tegen Binance.US, vanwege een verkeerde voorstelling van zaken over UST vrij te geven.

Ondertussen heeft de ineenstorting van Terra ertoe geleid dat Zuid-Korea een harder standpunt heeft ingenomen over crypto en het “Digital Assets Committee” heeft gevormd dat zich zal concentreren op strikte crypto-regulering.