Europees Parlement willen een lijst bijhouden van cryptobedrijven met hoog risico

Leden van het Europees Parlement dringen er bij bankautoriteiten op aan om cryptodiensten bij te houden die kunnen worden gebruikt om misdaad te plegen. Volgens een persbericht hebben Europese parlementariërs nieuwe regels aangenomen die de Europese Bankautoriteit (EBA) verplichten om een ​​register op te zetten van cryptobedrijven die het risico lopen op witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten.

De regels maken deel uit van de laatste stemming van de EU om niet-gehoste cryptocurrency-wallets aan te pakken, wat vereist dat cryptocurrency-beurzen know-your-customer (KYC)-routines uitvoeren op portemonnees die geld verzenden en ontvangen van hun platforms. Het gaf het volgende aan:

“De EP-leden willen dat de [EBA] een openbaar register aanmaakt van bedrijven en diensten die betrokken zijn bij crypto-activa die een hoog risico op witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten kunnen hebben, inclusief een niet-uitputtende lijst van niet-conforme aanbieders.

Alvorens de crypto-activa beschikbaar te stellen aan begunstigden, zouden aanbieders moeten verifiëren dat de bron van de activa niet is onderworpen aan beperkende maatregelen en dat er geen risico’s zijn op witwassen of terrorismefinanciering.”

Ernest Urtasun, co-rapporteur van de EU-Commissie Economische Monetaire Zaken (ECON), gaf tevens aan dat de verandering een veelvoorkomende maas in de wet zal dichten die criminelen gebruiken om hun illegale activiteiten te vergemakkelijken. Hij zei het volgende:

“Illegale stromen in crypto-activa gaan grotendeels onopgemerkt door Europa en de wereld, waardoor ze een ideaal instrument zijn om anonimiteit te waarborgen. Zoals blijkt uit alle recente witwasschandalen, van de Panama Papers tot de Pandora Papers, gedijen criminelen waar regels die vertrouwelijkheid mogelijk maken geheimhouding en anonimiteit mogelijk maken. Met dit voorstel voor een verordening dicht de EU deze maas in de wet.”

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, was echter niet zo te spreken over de nieuwe wet. Volgens hem vernietigen de nieuwe veranderingen de bestaande privacynormen van de EU, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor massale surveillance. Hij gaf het volgende aan:

“Het laatste ontwerp van het parlement van de verordening over de overdracht van fondsen behandelt crypto, en elke persoon die crypto bezit, anders dan fiat. Dit ontkracht al het werk van de EU om een ​​wereldleider te zijn op het gebied van privacywetgeving en -beleid. Het bestraft ook onevenredig houders van cryptovaluta en tast hun individuele rechten op zeer zorgwekkende manieren aan. Het is een slecht beleid.”

Hoe denken jullie hierover? Zijn jullie positief te spreken over de nieuwe wet of zijn jullie het met Armstrong eens? Laat het weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!