De Bitcoin koers is de afgelopen maanden gestagneerd, maar dit heeft de instellingen er niet van weerhouden om geld in de koningsmunt te stoppen. Het is zelfs zo dat, volgens een nieuw rapport van Grayscale, het bedrijf enorme institutionele instromen in zijn Grayscale Bitcoin Trust heeft gezien, met gemiddeld $43,8 miljoen per week gedurende de eerste helft van 2020.
Verrassend genoeg kwam het meeste kapitaal pas in het tweede kwartaal, ondanks dat de Bitcoin koers in de eerste paar maanden van 2020 meer opmerkelijke winsten boekte. Dit geeft echter wel aan dat het bijdrukken van geld en een slecht economisch beleid investeerders ertoe heeft aangezet om naar alternatieve investeringsmiddelen te kijken, zoals Bitcoin (BTC).
Institutionele betrokkenheid groeit
De legendarische macro-investeerder Paul Tudor Jones haalde eerder dit jaar de krantenkoppen toen hij aankondigde dat hij iets meer dan 1% van zijn totale kapitaal (zo’n $100 miljoen dollar) in Bitcoin geïnvesteerd heeft, met de verklaring dat hij gelooft dat dit de grootste begunstigde zal zijn van de aanhoudende wereldwijde inflatie. Hij gaf zelfs aan dat het hem aan goud in de jaren 70 deed denken.
Jones is niet de enige opmerkelijke belegger die Bitcoin aan zijn portfolio heeft toegevoegd. Volgens de gegevens uit het tweede kwartaal en uit het halfjaarverslag van Grayscale is hun Bitcoin fonds enorm gestegen.
Zoals gezegd staken instellingen, In de eerste helft van het jaar, in totaal $1,4 miljard in alle producten van het bedrijf en gemiddeld $43,8 miljoen per week in het Bitcoin fonds. Daarnaast groeide de wekelijkse instroom in het tweede kwartaal van het jaar, waarin het gemiddeld $57,8 miljoen bedroeg.
Deze opmerkelijke sprong is tot stand gekomen, ondanks de matige actie omtrent de Bitcoin koers. Dit geeft aan dat beleggers op dit moment op zoek zijn naar harde activa, voornamelijk vanwege de mogelijk dreigende inflatie die fiat-valuta’s zeker zullen zien.
Inflatie gaat er zeker komen
Zo gaf Steven Blitz, de hoofdeconoom bij TS Lombard, aan dat hij ook een inflatiepiek ziet wanneer de Amerikaanse economie herstelt van deze crisis. Het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve en een ongekende stijging van de overheidsuitgaven kunnen de prijzen van tips (Treasury Inflation-Protected Securities) opdrijven.
Hij gaf het volgende aan:
“Ik verwacht de komende 12-18 maanden geen inflatie. Daarna voorspel ik dat de economie een hogere inflatiebias heeft.”
Hij merkte ook op dat stijgende consumentenprijzen ook de waarde van staatsobligaties zouden aantasten, omdat ze nu al een lager rendement opleveren.
Beleggers die momenteel dus op zoek zijn naar een beter rendement, kunnen daarom doorgaan met het zoeken naar winsten uit risicomarkten en kunnen op de lange termijn profiteren van zowel Bitcoin als aandelen.
Grayscale blijft ondertussen meer Bitcoin kopen
In het rapport van Grayscale, merkt het ook op dat de hoeveelheid Bitcoin, die via hun producten wordt gekocht, de productiesnelheid van de cryptocurrency heeft overschreden. Het bedrijf zei hier het volgende over:
“Na de halvering van Bitcoin in mei overtrof de instroom van Q2 2020 in Grayscale Bitcoin Trust het aantal nieuw gedolven Bitcoin in dezelfde periode.”
Dit heeft de druk op de aanbodzijde op de cryptocurrency verminderd en is een overweldigend positief teken voor zijn macro-vooruitzichten. Het bedrijf ging verder met:
“Met zoveel instroom naar Grayscale Bitcoin Trust, in vergelijking met nieuw gedolven Bitcoin, is er een aanzienlijke vermindering van de druk aan de aanbodzijde, wat een positief teken kan zijn voor prijsstijging van Bitcoin.”
Beleggers hebben ook kapitaal in Ethereum (ETH) gestort, hoewel de gemiddelde wekelijkse investering veel lager is dan die van BTC, die momenteel voor de eerste helft van het jaar uitkomt op $9,4 miljoen.