Dit jaar is het do-or-die voor Bitcoin, aldus Mike Novogratz

Met enorme delen van de wereldmarkt in virtuele lockdown, voorspellen sommigen dat de schokken de omvang de financiële crash van 2008 wellicht nog zou kunnen gaan ondermijnen.

Do-or-die

Zoals we allemaal weten is Bitcoin (BTC) nauw verbonden met de Grote Recessie van 2008, aangezien de munt een reactie op deze crisis was. Hierdoor ziet de oprichter van Galaxy Digital, Mike Novogratz, dit jaar als een do-or-die jaar voor de cryptocurrency.

In een tweet gepost op 22 maart, slechts enkele uren nadat het Amerikaanse Congres faalde om een tweeledige overeenkomst te bereiken over een voorgesteld economisch ondersteuningspakket ter waarde van $2 biljoen, schreef Novogratz het volgende:

“BTC zal de komende maanden volatiel blijven, maar de macro-achtergrond is WAAROM het is gemaakt. Dit wordt en moet het jaar van BTC zijn.”

Het wereldwijde vertrouwen verdampt

Nu de pandemie zijn vijfde week ingaat, verergerd door de ineenstortende vraag en een prijzenoorlog in de oliesector, hebben angstige investeerders de uitverkoop voortgezet.

Tien dagen geleden, met investeerders die zelfs ‘veilige haven’-grondstoffen zoals goud in de steek lieten, beweerde Novogratz dat Bitcoin niet minder kwetsbaar was voor de impact van de hectische liquidaties. Hij gaf toen het volgende aan:

“Bitcoin was altijd al een vertrouwensspel. Dit geldt voor alle crypto. En het lijkt erop dat het wereldwijde vertrouwen in zo ongeveer alles is verdampt.”

Het systeem is zwak

Toch wijst zijn laatste tweet nu op de potentiële kansen voor de cryptocurrency te midden van de economische crisis.

In een tweet die zijn opmerkingen over Bitcoin gisteren volgde, had Novogratz een beroep gedaan op een stagnerend congres om de “eerste mislukking van TARP” niet te herhalen, het controversiële reddingsfonds dat in 2008 is aangenomen, waarvan sommigen menen dat ze de structurele zwakheden van het systeem vrijwel intact hebben achtergelaten.

Zoals wij in een eerder artikel aangaven, had Binance CEO, Changpeng Zhao, gesproken over de kennelijke ontkoppeling van, de door COVID-19 geteisterde, traditionele markten. Hij betoogde dat de pandemie moet worden opgevat als een trigger, en niet als de oorzaak, van een zichtbaar kwetsbaar economische systeem.