Weekly Bitcoin Update door CryptoMichaël (15-7)

Een paar weken achtereen wil iedereen een daling zien van Bitcoin (BTC) . Dan hebben we eindelijk een daling en er wordt gelijk moord en brand geschreeuwd door de markt en nieuwe prijzen onder de $3,000 geroepen + niemand durft te kopen. Het sentiment van de markt is soms nog wel eens belangrijker dan technische analyse. Niet voor niets dat een grafiek een vertaling is van de psychologie van de markt (zie Wall Street Cheat Sheet hieronder). Vorige week bespraken we dat de markt kalmte nodig had en dat lijken we hier te krijgen. Bitcoin is uit zijn parabool neerwaarts gebroken en lijkt op zoek te zijn naar een nieuwe bodem en rust. Op het moment van schrijven staat de koers van Bitcoin op $10,200 (Coinbase) en de wekelijkse candle is vannacht gesloten.

Weekchart (W) – Bitcoin

Een vrij dramatische close van de weekly hier en een roep om wat rust op de markt. Een vergelijking met de markt van 2015/2016 is hierbij best handig (This time it’s different -> nope, markten bewegen meestal op een soortgelijke manier).

2015/2016:

Hierbij een harde parabolische uitbraak van de bearmarkt naar boven om vervolgens tot rust te komen voor een periode van 4-5 maanden. Hierbij werd er een nieuwe bodem gevonden op $350 voordat de Bitcoin koers weer doorging naar nieuwe highs (ook richting de halving). Na een lange opwaartse trend werd hierbij ook de parabool verbroken en dit verklaarde de kalmere markt hierna.

Vergelijken we dit met de huidige markt, dan komen we tot het volgende beeld:

Ook hierbij is de opwaartse trend & parabool gebroken en roept dit tot kalmte van de markt. We zijn in een tijdsbestek van 6 maanden van $3,100 naar $13,800 gegaan, dus een periode van rust is normaal.

Leuk detail; het moment dat Bitcoin kalmer begon te doen in Januari 2016 was het startschot voor veel alternatieve munten om te gaan rennen. Gegeven het huidige sentiment op de markt over alternatieve munten zou mij het niet verbazen als we eenzelfde reactie gaan krijgen.

Dagelijkse chart (D) – Bitcoin

Zoomen we een stukje in, dan kunnen we zien dat we de opwaartse trend zijn kwijtgeraakt en voor nu tijdelijk steun hebben gevonden op een oude weerstand van $10,000.

Kijken we naar de 12 uurs, dan zien we het volgende:

De laatste push omhoog rond 10 Juli werd gekenmerkt zonder volume & een stophunt van de highs. Negatieve divergenties werden gebouwd en een ‘rejection’ van dit niveau. Ook kunnen we zien dat hierna de Bitcoin koers omlaag is gegaan en nu een tijdelijke steun heeft gevonden van $10,000.

4-Uurchart (4U) – Bitcoin

Kijken we naar deze grafiek, dan kunnen we inderdaad de bevestiging zien van dit niveau als steun. Opwaarts zijn de volgende weerstanden actief.

Weerstandsniveaus:

$14.000 – Dit is de belangrijkste weerstand van de top en blijft staan.
$12.400 – Ook dit weerstand blijft staan naar aanleiding van de vorige analyse.
$12.000 – Zelfde als bovenstaand.
$10.800/11.000 – Belangrijkste weerstand voor nu is dit gebied, waar de koers doorheen gezakt is de afgelopen 24 uur. Indien er een doorbraak van dit leven is en er wordt steun gevonden op dit niveau, dan kan de koers weer opwaarts verder gaan bewegen.

Steunniveaus:

$9,800/10,000 – Dit gebied is gekenmerkt als steun voor de tweede keer nu en kan tijdelijk een steun blijven.
$8,800 – Hierna zal doorgaans een daling naar het volgende level zijn van $8,800 en dit is het volgende niveau.
$8,200/8,600 – Belangrijkste steungebied is dit ‘block’ hier, waar ook nog een CME gap zich bevindt. Indien 2015/2016 herhaald wordt, zal hier uiteindelijk steun gevonden moeten worden voor verdere doorgang.

Concluderend kunnen we stellen dat Bitcoin op grotere timeframes er nog steeds erg goed uit ziet en op dit moment in een retracement zit. Is dit slecht? Nee, juist heel erg goed, dit kan alleen maar meer kracht geven aan de markt voor als de markt verder wilt. Een steun vinden op $8,500 is zeer positief in zijn geheel. Ook zien we dat de dominantie extreme hoogten aan begint te nemen, maar door een relatieve kalme markt op Bitcoin zal deze gaan dalen en de alternatieve munten ruimte gaan krijgen.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Vond je deze analyse nou ook zo top en wil je op de hoogte blijven van alle analyses die CryptoMichaël maakt? Volg hem dan op Twitter door hier te klikken of klik op het plaatje hieronder!

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!