Indonesië bevriest Worldcoin vanwege regelgevingsstorm

De Indonesische autoriteiten hebben per direct de diensten van Worldcoin en zijn digitale identiteitsplatform WorldID opgeschort. Het besluit volgt op een voorlopig onderzoek dat uitwees dat het project opereerde zonder de vereiste registratie en certificering.

Waarom deze maatregel?

Volgens het ministerie van Communicatie (Kominfo) heeft Worldcoin de Indonesische wetgeving overtreden door zonder goedkeuring persoonlijke en biometrische gegevens te verzamelen. In Indonesië gelden strenge regels voor digitale diensten, en het niet naleven daarvan wordt serieus genomen.

Wat is Worldcoin en waarom is het omstreden?

Worldcoin is een project mede opgericht door OpenAI-CEO Sam Altman. Het wil gebruikers wereldwijd een digitale identiteit geven WorldID – via irisscans met een apparaat genaamd de Orb. In ruil daarvoor ontvangen gebruikers vaak Worldcoin-tokens (WLD). Hoewel het project zich positioneert als privacyvriendelijk, zorgen de grootschalige verzameling van biometrische gegevens wereldwijd voor zorgen bij toezichthouders.

De gevolgen van de opschorting

Voor Worldcoin betekent dit een stop op alle Indonesische activiteiten. Het bedrijf zal contact moeten opnemen met lokale autoriteiten om zich alsnog correct te registreren en aan de regelgeving te voldoen. Voor gebruikers in Indonesië schept het onzekerheid over toegang tot hun digitale identiteit of tokens. En voor andere cryptoprojecten is het een duidelijke waarschuwing: lokale regels zijn niet optioneel.

Wereldwijd terugkerende zorgen

Niet alleen Indonesië heeft bezwaar aangetekend. Ook in landen als Kenia, Spanje en Portugal zijn activiteiten van Worldcoin (tijdelijk) stilgelegd vanwege privacy- en veiligheidszorgen. Wereldwijde toezichthouders houden het project nauwlettend in de gaten.

Een les voor crypto- en techbedrijven

De situatie in Indonesië benadrukt hoe belangrijk het is voor wereldwijde techprojecten om zich goed te verdiepen in lokale wet- en regelgeving – zeker bij het verwerken van gevoelige gegevens zoals biometrie. Innovatie alleen is niet genoeg; naleving is essentieel voor duurzame groei.