Bitcoin (BTC) loopt het risico onderdeel te worden van een klassieke bull trap wanneer de handelsoorlog tussen de VS en China een nieuwe fase ingaat, zo waarschuwt een analyse. Het handelsbedrijf QCP Capital waarschuwde in een recente update aan abonnees van hun Telegram-kanaal op 10 april namelijk voor de nieuwste prijsstijging van crypto.
In de afgelopen 24 uur sloten Bitcoin en altcoins zich bij de rally van de wereldwijde aandelenmarkten. Dit komt door het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om veel van zijn nieuwe handelstarieven tijdelijk op te schorten.
China was echter een uitzondering op dat beleid, waarbij Trump de tarieven voor het land juist verdubbelde terwijl hij de druk op andere landen verlichtte. Volgens QCP is dit niet het moment om opgelucht adem te halen, maar om je voor te bereiden op China’s volgende stap. Het bedrijf legde uit:
“Nu China zo expliciet wordt aangepakt, bereiden marktdeelnemers zich voor op een tegenaanval van Beijing. Als de vergeldingsmaatregelen krachtig zijn, kan de uitbundige rally snel omslaan in een klassieke bull trap.”
Zo’n scenario zou een herhaling zijn van marktgedrag dat eerder deze week al zichtbaar was. Eerdere geruchten over het pauzeren van tarieven, dat nooit officieel werd bevestigd, tot onvoorspelbare beursbewegingen die ongekend waren. QCP vervolgde:
“Het onverwachte beleidsomslagje stelde de markt tijdelijk gerust en zorgde voor een daling van de kortetermijnvolatiliteit bij crypto. Toch blijven we voorzichtig. “Onze desk blijft verkoopactiviteit aan de bovenkant waarnemen voor mei en juni, wat suggereert dat market makers deze rally gebruiken om ongewenste posities af te bouwen.”
Anderen wezen op potentiële rugwind voor Bitcoin in de vorm van een devaluatie van de Chinese yuan als tijdelijke maatregel in het handelsconflict. Op die dag bereikte de USD/CNY het laagste punt in 18 jaar, op 7,35.
De mede-oprichter van vermogensbeheerder 21st Capital, Sina, gaf in een post op X aan:
“China dat begint met het devalueren van de munt is meer dan alleen een economisch signaal — het is een trigger. “Historisch gezien, wanneer de yuan verzwakt, blijft het kapitaal niet stilzitten. Het stroomt weg. Een deel gaat naar goud, een deel naar buitenlandse activa — en een aanzienlijk deel vindt zijn weg naar Bitcoin.”
Sina suggereerde dat de macro-economische realiteit BTC-exposure aantrekkelijker maakt voor de toekomst. Er werd geconcludeerd:
“Tel daar stijgende tarieven, vertraging van de wereldhandel en een groeiende vertrouwenscrisis in traditionele financiële systemen bij op. Het resultaat? Een toenemende vraag naar neutrale, grensoverschrijdende, incorruptibele activa. Bitcoin is niet langer slechts een hedge. Het wordt een noodzaak in een wereld die op zoek is naar stabiliteit buiten de controle van welke natiestaat dan ook.”
In latere gesprekken erkende hij echter dat het onwaarschijnlijk is dat Bitcoin al een langetermijnbodem heeft bereikt.