Trump introduceert 10% tarief op import en 25% op buitenlandse auto’s – Bitcoin reageert met daling

Het is zover: President Donald Trump dropte vandaag een klein bommetje op de wereldwijde handelsmarkt. Vanaf 5 april krijgen bijna alle goederen die de VS binnenkomen een basistarief van 10% voor de kiezen. En dat is nog maar het begin. Buitenlandse auto’s? Die worden vanaf middernacht ET met 25% extra belast.

Canada en Mexico ontspringen voorlopig de dans wat dat basistarief van 10% betreft, net als de ‘wederkerige’ heffingen die Trump in petto heeft. Maar let op: niet-conforme spullen uit die landen blijven gewoon onder die 25%-hamer vallen, een maatregel die eerder al werd ingesteld vanwege drugs- en criminaliteitsstromen richting de VS. Pas als die bestaande 25%-tarieven worden opgeheven of gepauzeerd, komt dat 10%-tarief in beeld voor de buren.

En dan de kers op de taart: Trump sleurt zo’n 60 landen mee in zijn ‘wederkerige’ tarievenplan, gebaseerd op de helft van wat zij op Amerikaanse export gooien. De grote jongens krijgen het zwaar te verduren: China slikt 34%, de EU 20%, Vietnam een dikke 46%, Japan 24%, India 26%, Taiwan 32%, Indonesië 32% en Brazilië 10%. Deze landspecifieke klappen vallen vanaf 9 april. “Dit is niet volledig wederkerig, maar een béétje wederkerig,” grapte Trump met een knipoog.

Om dit allemaal kracht bij te zetten, riep hij een nationale noodtoestand uit vanwege het Amerikaanse handelsdeficit – dat in 2024 op een duizelingwekkende $918 miljard uitkwam. Hij haalt de International Emergency Economic Powers Act van stal om dit door te drukken. Trump zei het volgende:

“Jarenlang hebben hardwerkende Amerikanen toegekeken hoe andere landen rijk werden over onze rug. Vorige presidenten hebben gefaald, ze lieten het gebeuren – en dat op een schaal die je niet eens kunt bevatten. Nu is het onze beurt om te cashen!”

Volgens de regering gaat dit plan miljarden aan nieuwe inkomsten opleveren en de Amerikaanse industrie een flinke boost geven. Trump ziet het groots: buitenlandse markten opengooien, handelsmuren slechten en de productie thuis een turbo geven. “Meer concurrentie, lagere prijzen voor de consument – dat is het eindspel,” zei hij vol overtuiging.

De markten? Die flippen alle kanten op. Bitcoin schoot even naar $88.000, om daarna te landen op $82.500. De 10-jarige Treasury-rente dook omlaag, en de futures op de S&P 500 en Nasdaq 100 gingen keihard onderuit – respectievelijk 1,9% en 2,7%. Beleggers proberen nog te snappen wat deze handelsbom écht betekent. Gaat dit de VS groot maken, of krijgen we een wereldwijde chaos? Wat denk jij – slimme move of recept voor ellende? Laat het ons weten in de comments!