In de Indiase deelstaat Rajasthan hebben cybercriminelen stablecoins zoals Tether (USDT) ingezet om illegaal verkregen geld naar buitenlandse oplichtersnetwerken te sluizen. Lokale autoriteiten hebben meerdere arrestaties verricht in verband met deze geavanceerde witwasoperaties.
Arrestaties en modus operandi
De politie van Rajasthan heeft verschillende geldkoeriers aangehouden die betrokken waren bij het omzetten van meer dan 1 crore INR (ongeveer $115.546) in USDT. Dit geld werd vervolgens overgemaakt naar cryptobeurzen in Dubai en Frankrijk. Volgens politiechef Arshad Ali waren de fondsen afkomstig van digitale oplichting, zoals frauduleuze “digitale arrestaties”. Hij vermoedt dat de leiders van deze criminele netwerken vanuit het buitenland opereren.
De criminelen gebruikten bankrekeningen, pinpassen, mobiele telefoons en simkaarten die ze hadden verkregen van lokale inwoners. Hiermee stortten ze illegaal geld op cryptobeurzen. Tijdens een recente politieactie werden vier mobiele telefoons en acht simkaarten in beslag genomen, die direct verband hielden met de witwasoperaties.
Eerdere operaties en USDT’s rol in cybercriminaliteit
Een eerder onderzoek leidde tot de ontmanteling van een soortgelijke witwasoperatie waarbij USDT werd gebruikt. Daarbij werden 15 verdachten gearresteerd. Stablecoins zoals USDT zijn populair onder oplichters vanwege hun stabiliteit, liquiditeit en pseudo-anonimiteit. Deze eigenschappen maken ze aantrekkelijk voor het omzeilen van internationale sancties en het faciliteren van illegale activiteiten.
Acties tegen illegale transacties
Om de misbruikmogelijkheden van USDT te beperken, werkt Tether sinds mei 2024 samen met Chainalysis aan een transactiemonitoringsplatform. Dit platform moet verdachte activiteiten opsporen en analyseren. In september sloot Tether zich bovendien aan bij een initiatief van Tron en TRM Labs om de T3 Financial Crime Unit op te richten. Deze eenheid is specifiek gericht op het monitoren en bestrijden van illegale transacties met USDT op het Tron-netwerk.