ETF’s niet de enige katalysator van Bitcoin, aldus Bitget Research

De hoofdanalist bij Bitget Research, Ryan Lee, merkte op dat er meerdere factoren bijdragen aan de opwaartse beweging van Bitcoin (BTC), hoewel de Bitcoin-exchange-traded funds (ETF’s) een belangrijke rol spelen in het aanwakkeren van de vraag.

Toen in januari 2024 de spot Bitcoin ETF’s begonnen te verhandelen in de VS heeft de markt een aanzienlijke instroom gezien. Deze beleggingsproducten hebben meer dan $24 miljard aan netto-instroom verzameld, met alleen al in oktober $5,4 miljard aan netto-instroom.

Lee vertelde echter dat ETF’s niet de enige drijfveer zijn achter de stijgende trend van Bitcoin, aangezien de munt de grens van $73.000 opnieuw bereikte te midden van een indrukwekkende opleving. Lee wees op een andere katalysator voor de opwaartse beweging van Bitcoin, namelijk de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Hoewel Trump vooruitstrevender is geweest in zijn aanpak, verwacht Lee een meer ondersteunende houding ten opzichte van de industrie, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen. Dit heeft het marktsentiment voor Bitcoin verder versterkt. Lee voegde hieraan toe:

“Naarmate de verkiezingen naderen, verwacht de markt dat de toekomstige regering, of die nu door Trump of Harris wordt geleid, een vriendelijker houding tegenover de crypto-sector zal aannemen.”

Technische en economische factoren omtrent Bitcoin

De hoofdanalist van Bitget Research vestigde daarnaast aandacht op technische factoren, waarbij hij een golden cross benadrukte. Een golden cross komt voor als het 50-daags voortschrijdend gemiddelde van boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde uitkwam, wat in het geval van Bitcoin op 27 oktober gebeurde. Dit patroon wijst op een opwaartse trend.

Lee stelde ook dat verschillende aankomende economische gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op de prestaties van Bitcoin in november. Hij benadrukte namelijk dat de rentevergadering van de Federal Reserve op 7 november zou kunnen leiden tot een renteverlaging van 25 basispunten, wat mogelijk de marktvloeibaarheid verhoogt en gunstig is voor crypto-activa. Hij zei hierover:

“Momenteel zijn de Amerikaanse Dollar Index en de rendementen op staatsobligaties aan het stijgen, maar een renteverlaging zou de algemene macro-economische vloeibaarheid verbeteren, wat mogelijk gunstig zou kunnen zijn voor crypto-activa.”

Andere belangrijke indicatoren, zoals de openstaande contracten op Bitcoin-futures bij de CME, hebben recent een recordhoogte bereikt, wat wijst op aanzienlijke interesse in Bitcoin vanuit de futuresmarkt. Lee merkte ook op dat voortdurende instromen in Bitcoin ETF’s mogelijk verdere ondersteuning kunnen bieden.

Bovendien is er nog steeds zicht op BTC-aankopen door Microsoft. Lee verwacht dat dit een mijlpaal zou zijn in de adoptie van Bitcoin, mocht de raad van bestuur van Microsoft de aankoop goedkeuren. In dit geval zou er aanzienlijke institutionele interesse worden toegevoegd.

Met deze diverse factoren in het spel voorspelt Lee dat de prijs van Bitcoin waarschijnlijk zal schommelen tussen $66.000 en $75.000 in november, hoewel de markvolatiliteit naar verwachting hoog zal blijven.

Bitcoin daalde 4% in de afgelopen 24 uur en wordt op het moment van schrijven verhandeld voor $69.350. De marktkapitalisatie daalde onder de $1,4 biljoen met een dagelijks handelsvolume van $45 miljard.

Een van de belangrijkste redenen achter de recente prijsdaling van BTC kan de opeenvolgende winsten van de afgelopen week zijn, waardoor Bitcoin in de overbought-zone terechtkwam. Momenteel zweeft de Relative Strength Index (RSI) van BTC rond 32, wat suggereert dat de vooraanstaande cryptocurrency zich dicht bij de oversold-zone bevindt.