Bitcoin ETF’s zien enorme instroom, terwijl whale accumulatie 2020-achtige data laat zien

Deze week hebben de spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) een ongekende instroom gekend, met een stijging van meer dan 580%, wat de interesse van zowel retail als institutionele beleggers onderstreept. Deze beweging komt op een moment dat een marktanalist opmerkte dat Bitcoin-whales hun portefeuilles aan het vullen zijn in een tempo dat doet terugdenken aan de opmaat naar de rally van 2020.

Recordbrekende instroom

In de afgelopen week hebben de 12 spot Bitcoin ETF’s een instroom van maar liefst $2,13 miljard gezien, een primeur in de geschiedenis van Bitcoin ETF’s met een wekelijkse toename die voor het eerst de $2 miljard overtreft sinds maart 2024. Deze instroom piekte op 14 oktober met $555,86 miljoen, hoewel de aanwas later afzwakte tot $273,71 miljoen op 18 oktober. De afgelopen dagen zag de instroom er als volgt uit:

  • ARKB van ARK 21Shares, $109,86 miljoen, 7-daagse instroomreeks.
  • IBIT van BlackRock, $70,41 miljoen, 5-daagse instroomreeks.
  • BITB van Bitwise, $35,96 miljoen.
  • HODL van VanEck, $23,34 miljoen.
  • FBTC van Fidelity, $18,0 miljoen, 6-daagse instroomreeks.
  • BTCO van Invesco, $16,11 miljoen.
  • EZBC van Franklin Templeton, BTCW van Wisdom Tree, GBTC en BTC van Grayscale en DEFI van Hashdex zagen geen stromen.

Bloomberg’s Eric Balchunas wees erop dat de totale netto-instromen in Bitcoin ETF’s nu $20,94 miljard bedragen, een prestatie waar goud ETF’s jaren voor nodig hadden, terwijl Bitcoin-producten dit binnen een jaar hebben bereikt.

Whales aan het accumuleren

Deze enorme instroom gaat hand in hand met een opvallend accumulatiepatroon bij Bitcoin whales. CryptoQuant-auteur Woominkyu signaleerde op X (voorheen Twitter) dat de whale-ratio vergelijkbaar is met juli 2020, vlak voor een grote Bitcoin-rally. Dit patroon suggereert dat whales zich mogelijk opmaken voor een nieuwe lange-termijn prijsstijging.

CryptoQuant CEO Ki-Young Ju voegde toe dat nieuwe whale-wallets, die minder dan 155 dagen oud zijn, een recordhoeveelheid van 1,97 miljoen BTC vasthouden, wat wijst op strategische accumulatie.

Marktverwachtingen

De markt gonst van de speculatie met analisten die een mogelijke prijsstijging voorspellen. Pseudonieme trader Crypto Raven hint op de mogelijk positieve impact van de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar Donald Trump als een katalysator voor Bitcoin’s groei wordt gezien. Bitwise CIO Matt Hougan voorspelt zelfs een Bitcoin prijs van zes cijfers, gesteund door institutionele vraag en bredere macro-economische factoren.

Deze ontwikkelingen tonen aan dat de interesse in Bitcoin niet alleen blijft groeien, maar dat ook de strategische spelers in de markt zich voorbereiden op wat ze zien als een onvermijdelijke opwaartse beweging.