Illiquide voorraad van Bitcoin bereikt recordhoogte – Wat betekent dit voor de prijs?

De on-chain data spreekt boekdelen, en de recente cijfers tonen aan dat de illiquide voorraad van Bitcoin een recordhoogte bereikt heeft. Dit nieuws, gedeeld door analist James Van Straten via X, schijnt een licht op wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van de Bitcoin koers.

Glasheldere definities van liquiditeit

Glassnode defineert ‘liquiditeit’ voor Bitcoin door de balans van in- en uitstromen van een ‘entiteit’ te analyseren – een term die staat voor een cluster van adressen die vermoedelijk van dezelfde investeerder zijn. Deze entiteiten worden dan in drie groepen onderverdeeld: illiquide, liquide, en zeer liquide, gebaseerd op hun liquiditeitsratio’s.

  • Illiquide: Entiteiten met weinig verkoopgedrag en veel accumulatie. Hier valt een entiteit onder als hun liquiditeitsratio onder de 0,25 ligt.
  • Zeer Liquide: Dit is de voorraad die vaker van eigenaar wisselt, met een ratio boven de 0,75.
  • Liquide: Het tussengebied, waar handelsactiviteit variabel is, met een ratio tussen 0,25 en 0,75.

De betekenis van een stijgende illiquide voorraad

Wat dit werkelijk betekent voor Bitcoin, is dat een groeiend deel van de voorraad vastzit in wallets van langetermijnhouders, wat vaak als een bullish signaal wordt gezien. Deze ‘diamanten handen’, zoals ze in de crypto-gemeenschap worden genoemd, hebben de afgelopen maanden meer Bitcoin opgekocht, wat leidt tot de recente piek van 14,7 miljoen BTC in de illiquide categorie – zo’n 74% van de totale circulerende voorraad. Van Straten benadrukt:

“Illiquide aanbod bereikt recordhoogte, 74% van het circulerende Bitcoin aanbod. Het fascinerende is dat de divergentie tussen illiquide versus liquide + zeer liquide blijft groeien. Het beschikbare handelsaanbod blijft afnemen terwijl het marktsentiment HODLing blijft begunstigen.”

Implicaties voor de toekomst

Dit fenomeen kan verschillende implicaties hebben voor Bitcoin:

  • Verminderde marktvolatiliteit: Met minder munten beschikbaar voor handel, kan de volatiliteit afnemen, aangezien grote verkopen of aankopen minder impact hebben.
  • Prijsstabiliteit of stijging: Een verminderde liquide voorraad kan potentieel leiden tot prijsstabiliteit of zelfs waardestijging als de vraag consistent blijft of toeneemt.
  • Vertrouwen in de markt: Een hoge illiquide voorraad kan ook wijzen op vertrouwen in de toekomstige waarde van Bitcoin, aangezien meer beleggers in de ‘HODL’ modus zitten.

Terwijl de markt verder evolueert, zal deze trend in illiquide voorraad een interessante indicator zijn om in de gaten te houden, aangezien het ons vertelt over de mindset van Bitcoin-beleggers en de mogelijke richting van de Bitcoin prijs.