Uitbetalingen van Mt. Gox Bitcoin uitgesteld tot eind 2025

De afwikkeling van het faillissement van de ooit grootste cryptobeurs ter wereld, Mt. Gox, is wederom vertraagd. De trustee die verantwoordelijk is voor de terugbetaling aan de schuldeisers, heeft de deadline voor de uitbetaling van de resterende Bitcoin-tegoeden uitgesteld tot 31 oktober 2025.

Mt. Gox, dat in 2014 instortte na een grote hack, had eerder dit jaar al ongeveer $6 miljard aan activa uitgekeerd. Toch bevinden er zich nog steeds zo’n $2,8 miljard aan Bitcoin (BTC) in wallets die zijn gekoppeld aan de beurs, zo blijkt uit gegevens van Arkham Intelligence. Dit betreft 44.900 BTC, die wachten op distributie aan de schuldeisers.

Volgens een verklaring van de Mt. Gox trustee, die donderdag op de website van de beurs werd gepubliceerd, hebben veel schuldeisers hun betalingen nog niet ontvangen vanwege verschillende redenen. “Veel revalidatiecrediteuren hebben hun terugbetalingen nog steeds niet ontvangen omdat ze de benodigde procedures niet hebben voltooid,” aldus de trustee. Er zijn daarnaast ook andere complicaties geweest die het terugbetalingsproces verder hebben vertraagd.

De terugbetaling van bijna $9 miljard aan teruggevorderde activa aan schuldeisers begon in juli van dit jaar, na jaren van vertragingen. Echter, de onzekerheid rondom de hoeveelheid BTC die uiteindelijk verkocht zal worden zodra de schuldeisers hun tegoeden ontvangen, heeft eerder dit jaar voor negatieve prijsreacties gezorgd. Handelaren vrezen dat het vrijkomen van zo’n grote hoeveelheid BTC op de markt voor neerwaartse druk kan zorgen.

Toch kan het uitstel van de deadline tot eind 2025 die zorgen op de korte termijn wegnemen. Analisten David Duong en David Han van Coinbase stellen in een recent rapport:

“Hoewel er ruimte blijft voor volatiliteit zodra de fondsen on-chain worden verplaatst, zou deze vertraging de zorgen over een plotseling overaanbod voorlopig kunnen verzachten.”