SEC-commissaris beschrijft cryptobeleid van de SEC als “een ramp”

SEC-commissaris Mark Uyeda gaf in een recent interview bij ‘Mornings with Maria’ aan dat de aanpak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ten opzichte van crypto ernstige tekortkomingen vertoont. Hij ging zelfs zo ver door het cryptobeleid van de SEC als “een ramp” te beschrijven.

In plaats van heldere richtlijnen te bieden, lijkt de SEC te kiezen voor een strategie van “beleid door handhaving,” waarbij belangrijke beslissingen worden overgelaten aan de rechtbanken. “We hebben niets gedaan om richtlijnen te geven,” erkende Uyeda, en dit gebrek aan richting heeft geleid tot aanzienlijke verwarring binnen de cryptomarkt. De inconsistentie in uitspraken van verschillende rechtbanken draagt niet bij aan de oplossing, terwijl de rechtszaken zich blijven opstapelen.

Uyeda stelde ook dat de SEC haar jurisdictie op onwettige wijze heeft uitgebreid, en voegde eraan toe dat de SEC een regel heeft ingesteld die de meeste cryptoactiva als effecten beschouwt. Dit roept vragen op over de reikwijdte van hun regelgeving.

Ongeveer vier maanden geleden begon Coinbase een juridische strijd tegen zowel de SEC als de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ze eisen documenten die inzicht moeten geven in de manier waarop deze instanties de regulering van crypto aanpakken. Coinbase beschrijft de acties van de SEC als een “opzettelijke en gezamenlijke inspanning” om cryptobedrijven uit het federale banksysteem te duwen. Ze beweren dat de SEC en andere toezichthouders banken onder druk zetten om diensten aan crypto-ondernemingen te weigeren.

Uyeda reageerde op de bezorgdheid van bedrijven zoals Coinbase door te stellen dat zij zich richten op “niet-materiële zaken die de winst niet zullen veranderen.” Hij benadrukte dat het gaat om sociale veranderingen die worden nagestreefd door onafhankelijke financiële toezichthouders. Zonder een duidelijk begrip van wat als een effect wordt beschouwd, blijft een productieve discussie moeilijk. Zelfs wanneer een activum onder de jurisdictie van de SEC valt, moeten ze nog beslissen hoe brokers met deze effecten moeten omgaan.

De situatie begint ook politieke aandacht te krijgen. Vorige maand stuurden prominente Republikeinen in het Huis een brief naar SEC-voorzitter Gary Gensler, waarin ze hun bezorgdheid uitten over de acties van het agentschap. Ze bekritiseerden met name zijn beslissing om bepaalde crypto “airdrops” te classificeren als niet-geregistreerde effecten, wat velen als volstrekt absurd beschouwen.