Memecoin-gekte leidt tot toename van “vampieraanvallen” en marktvolatiliteit

De opkomst van memecoins blijft de cryptomarkt in zijn greep houden, maar de intensiteit van de concurrentie tussen handelaren en gemeenschappen neemt toe. Dit heeft geleid tot een opmerkelijke toename van zogenaamde “vampieraanvallen” op populaire tokens, waarbij nieuwe projecten agressieve tactieken gebruiken om gebruikers van concurrenten weg te kapen.

Wat zijn vampieraanvallen?

Vampieraanvallen komen vaak voor in de wereld van Decentralized Finance (DeFi). Ze gebeuren wanneer een project of protocol probeert de gebruikersbasis van een concurrent over te nemen door lucratieve prikkels te bieden of door manipulatieve tactieken in te zetten. Een van de bekendste voorbeelden is de aanval van NFT-marktplaats Blur op OpenSea. Blur bood zijn gebruikers een airdrop aan, maar bestrafte hen als ze op OpenSea handelden, wat resulteerde in een enorme verschuiving in marktaandeel.

Volatiliteit treft $MOODENG en $NEIRO

Twee memecoins in het bijzonder hebben de afgelopen dagen te maken gehad met hevige volatiliteit als gevolg van vampieraanvallen: $MOODENG en $NEIRO.

$MOODENG, een virale memecoin die oorspronkelijk op Solana (SOL) werd gelanceerd, behaalde een marktkapitalisatie van maar liefst $340 miljoen. Echter, slechts vijf dagen later werd een ander token, ook onder de ticker $MOODENG, gelanceerd op Ethereum. Deze nieuwe token staat bekend als Moo Deng CTO (community takeover).

In de afgelopen week is de waarde van $MOODENG op Solana met 64% gedaald, waardoor de marktkapitalisatie momenteel rond de $100 miljoen ligt. Ondertussen heeft het Ethereum-gebaseerde $MOODENG meer dan 2000% gewonnen in dezelfde periode, wat heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de marktkapitalisatie.

De situatie werd verder op scherp gezet nadat Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin vanochtend aankondigde dat hij al het $MOODENG dat naar zijn wallet was gestuurd, heeft verkocht. Hij verklaarde: “Alles wat naar mij wordt gestuurd, wordt gedoneerd aan een goed doel. De 10 miljard van vandaag gaat naar technologie tegen luchtgedragen ziekten.” Deze actie heeft de aandacht op het Ethereum-gebaseerde $MOODENG verder vergroot.

$NEIRO: Een vergelijkbare strijd

Een soortgelijk scenario vond plaats met het $NEIRO-token. Binance noteerde een nieuw token onder de naam “The first Neiro on Ethereum”, wat leidde tot verwarring en uiteindelijk een dramatische koersstijging. Deze nieuwe token steeg met een indrukwekkende 49x en heeft nu een marktkapitalisatie van $735 miljoen, terwijl het oorspronkelijke “NEIRO on ETH”, dat de markleider was, is gedaald naar een waarde van slechts $72 miljoen.

Handelaren blijven op hun hoede

De toename van vampieraanvallen en de daaruit voortvloeiende volatiliteit heeft veel handelaren gefrustreerd gemaakt. De angst groeit dat hun investeringen het volgende slachtoffer worden van een vergelijkbare aanval, wat leidt tot meer onzekerheid in de toch al volatiele memecoin-markt.