Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat criminele netwerken in Zuidoost-Azië in toenemende mate gebruik maken van de berichten-app Telegram om illegale activiteiten te faciliteren. Deze activiteiten variëren van de handel in gehackte gegevens tot witwassen via niet-gelicentieerde cryptocurrency-beurzen.
Misbruik van Telegram door criminele syndicaten
Het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) ontdekte dat georganiseerde misdaadsyndicaten de beperkte moderatie en de versleutelde berichtgeving van Telegram misbruiken om op grote schaal illegale operaties uit te voeren. Volgens de VN, zoals gerapporteerd door Reuters, biedt de app criminelen een platform om gevoelige informatie zoals creditcardgegevens en wachtwoorden te verhandelen. Bovendien kopen ze tools, zoals malware, via de app om geld te stelen.
Niet-gelicentieerde cryptobeurzen die via Telegram worden gepromoot, spelen een cruciale rol in het witwassen van geld voor criminele organisaties, aldus het rapport.
Grote fraude- en witwasoperaties in Zuidoost-Azië
Het rapport richt zich met name op Zuidoost-Azië, waar Chinese criminele syndicaten betrokken zijn bij grootschalige fraudeoperaties. Deze syndicaten genereren jaarlijks tussen de $27,4 miljard en $36,5 miljard, zo stelt het UNODC.
Een opvallend voorbeeld uit het rapport is een criminele groep die via Telegram beweert dagelijks $3 miljoen aan gestolen Tether (USDT) te kunnen verplaatsen. Deze georganiseerde misdaadsyndicaten opereren vaak vanuit beruchte gebieden zoals de “Gouden Driehoek,” een speciale economische zone in Laos die bekendstaat om illegale activiteiten.
Recent ontmantelde de Vietnamese politie een internationaal cryptofraudenetwerk dat vanuit deze regio opereerde. Bij deze operatie werden vijf verdachten gearresteerd die betrokken waren bij het oplichten van meer dan 17,6 miljard VND via neprelaties en frauduleuze investeringen op een platform genaamd “Biconomynft.”
Privacy versus misdaadbestrijding
Telegram, met bijna 1 miljard gebruikers wereldwijd, ligt steeds vaker onder vuur vanwege het faciliteren van criminele activiteiten. Oprichter Pavel Durov werd in augustus gearresteerd in Parijs, waar hij werd beschuldigd van het toestaan van illegale activiteiten op het platform, waaronder de verspreiding van kinderporno.
Deze gebeurtenissen hebben geleid tot verhitte debatten over de verantwoordelijkheid van berichtenplatforms. Moeten ze zich richten op het voorkomen van criminele activiteiten, of juist de privacy van gebruikers beschermen? Telegram speelt, zoals veel crypto-gebruikers weten, een cruciale rol in het bieden van versleutelde communicatie, wat zowel positieve als negatieve implicaties heeft.
In reactie op de kritiek heeft Durov aangekondigd dat Telegram het moderatiebeleid zal aanscherpen. Het platform zal nu in bepaalde gevallen IP-adressen en telefoonnummers van overtreders van de regels vrijgeven aan autoriteiten, mits er sprake is van geldige juridische verzoeken.