Bitcoin klimt boven $62.300 na verrassend sterke banencijfers uit de VS

De Bitcoin koers steeg vrijdag met meer dan 3% tot een piek boven $62.300 na een positief banenrapport uit de Verenigde Staten. Het rapport nam de angst voor een economische vertraging weg en zorgde voor optimisme op de cryptomarkt.

Sterke arbeidsmarkt ondersteunt risicovolle activa zoals Bitcoin

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldde dat er in september 254.000 nieuwe banen zijn toegevoegd, veel meer dan de verwachte 140.000. Daarnaast werden de werkgelegenheidsgegevens van juli en augustus naar boven bijgesteld, wat het beeld van een zwakke arbeidsmarkt corrigeerde. Dit zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin weer steeg na de correctie begin oktober.

Leena ElDeeb, een analist bij 21Shares, verklaarde dat de sterke banencijfers goed nieuws zijn voor risicovolle activa zoals aandelen en crypto. Volgens ElDeeb kunnen lagere leenkosten, als gevolg van de versoepelingsmaatregelen van de Federal Reserve, een positieve impact hebben op de prijs van Bitcoin. Ze benadrukte dat de cryptomarkt gevoelig is voor arbeidsmarktgegevens omdat deze de beslissingen van de Fed over renteverlagingen beïnvloeden.

Geopolitieke spanningen en de toekomst van Bitcoin

Hoewel Bitcoin op het moment van schrijven iets is afgekoeld tot net boven de $62.000, blijft de prijstrend positief. Dit herstel komt na een daling van 6% eerder deze week, veroorzaakt door geopolitieke spanningen toen raketten vanuit Iran op Israël werden afgevuurd. Deze gebeurtenis zette de traditionele “Uptober” op pauze, een periode waarin Bitcoin historisch gezien sterke prijsstijgingen laat zien.

Ondanks de marktvolatiliteit blijft de cryptogemeenschap optimistisch. Zach Pandl, Managing Director bij Grayscale Investment, zei dat de sterke economische groei in de VS een steun in de rug kan zijn voor Bitcoin. Hij verwacht dat de gesprekken over renteverlagingen en hogere overheidsuitgaven na de Amerikaanse presidentsverkiezingen een positieve invloed zullen hebben op de prijs van Bitcoin. “Een solide economische groei en een positief sentiment onder beleggers zouden Bitcoin kunnen ondersteunen in deze risicovolle omgeving,” aldus Pandl.

Fed-beleid en de impact op Bitcoin

De sterke arbeidsmarktgegevens van september verminderen de kans op een forse renteverlaging door de Federal Reserve. Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell eerder deze week de verwachting van een grote renteverlaging temperde, blijft de markt speculeren over mogelijke versoepelingen. Het is onwaarschijnlijk dat de Fed de rente met 50 basispunten zal verlagen, maar de vooruitzichten voor twee renteverlagingen van elk 25 basispunten blijven wel bestaan.

Met inflatie die richting de doelstelling van 2% beweegt, lijkt de focus van de Fed te verschuiven naar de arbeidsmarkt. Mocht de arbeidsmarkt sterk blijven, dan kan dit positieve gevolgen hebben voor Bitcoin, vooral nu de markten zich voorbereiden op nieuwe economische en politieke ontwikkelingen richting het einde van het jaar.