Ripple gaat beroep van SEC aanvechten over non-effect status

Ripple Labs gaat in beroep tegen de beslissing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een eerdere uitspraak aan te vechten. Deze uitspraak bepaalde dat de verkoop van XRP aan particuliere investeerders niet in strijd was met de Amerikaanse effectenwetgeving.

In een bericht van 3 oktober op X kondigde Ripple-CEO Brad Garlinghouse aan dat het bedrijf bereid is de strijd met de SEC zo lang als nodig voort te zetten om de status van XRP als geen effect te verdedigen. Hij noemde het beroep van de SEC “misleidend en frustrerend” en verklaarde:

“Ze lijken de boodschap nog steeds niet te begrijpen: ze hebben verloren op alle belangrijke punten. Ripple, de crypto-sector en de rechtsstaat hebben al gewonnen.”

Op 2 oktober tekende de SEC beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in het Southern District van New York, waarin werd besloten dat XRP niet als effect kan worden beschouwd. Eerder, op 13 juli, oordeelde rechter Analisa Torres dat de verkoop van XRP aan particulieren geen illegale effectenaanbieding was, en dat de munt zelf niet voldeed aan de criteria van de Howey-test om als effect te worden geclassificeerd.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat de institutionele verkopen van Ripple wel in strijd waren met de effectenwetgeving, vanwege de manier waarop deze transacties plaatsvonden. Daarom stelde de SEC een boete van $1,95 miljard voor tegen Ripple Labs. Deze boete werd door de rechter verlaagd tot $125 miljoen, met de voorwaarde dat Ripple zich bij de SEC moet registreren als het in de toekomst effecten wil aanbieden.

In een latere afspraak op 4 september kwamen beide partijen overeen dat Ripple 111% van de boete op een veilige rekening zou storten, in afwachting van de uitkomst van het beroep. Deze afspraak stelde de betaling voorlopig uit en suggereerde dat de SEC waarschijnlijk in beroep zou gaan.

Volgens Stuart Alderoty, hoofd juridische zaken bij Ripple, was het beroep van de SEC geen verrassing. Hij bekritiseerde de SEC en voorzitter Gary Gensler voor wat hij beschreef als een “juridische strijd” tegen de cryptosector. Alderoty noemde het hele proces een “blamage” voor de SEC en gaf aan dat Ripple een tegenberoep zal overwegen als dat nodig is.

Fred Rispoli, oprichter van Hodl Law, verwacht dat het proces nog lang zal duren en schat dat een uitspraak van het hof van beroep pas in 2026 te verwachten is, mogelijk rond maart of april.

Ondertussen heeft SEC-voorzitter Gensler kritiek gekregen van Amerikaanse politici vanwege de harde aanpak van de crypto-sector. Tijdens een hoorzitting in het Congres werd hij bekritiseerd voor het gebruik van onduidelijke termen zoals “crypto asset security” en het gebrek aan heldere richtlijnen voor digitale activa zoals Ethereum.

Ondanks de juridische problemen blijft Ripple internationaal uitbreiden. Onlangs ontving het bedrijf een voorlopige goedkeuring in Dubai om zijn activiteiten daar voort te zetten.