Rusland maakt steeds vaker gebruik van crypto om sancties te ontwijken

Volgens Ian Andrews, Chief Marketing Officer van Chainalysis, is Rusland uitgegroeid tot een belangrijke speler in het gebruik van cryptocurrency om internationale sancties te omzeilen, ransomware-aanvallen uit te voeren en invloed uit te oefenen op verkiezingen, waaronder recente acties gericht tegen de Verenigde Staten. Andrews benadrukte dat deze activiteiten een strategische verschuiving vertegenwoordigen in de manier waarop Rusland omgaat met internationale beperkingen.

Wetgevende stappen ter ondersteuning van cryptotransacties

Andrew Fierman, hoofd van National Security Intelligence bij Chainalysis, gaf commentaar op recente wetswijzigingen die de Russische centrale bank meer macht geven om cryptovaluta te reguleren in grensoverschrijdende transacties. Deze wetgeving is onderdeel van een bredere strategie om dergelijke betalingen mogelijk te maken, vooral als reactie op de sancties die Rusland treffen.

Fierman wees ook op de groei van Russische instant-exchanges zonder KYC (Know Your Customer), die het mogelijk maken om snel fiatgeld in cryptovaluta om te zetten zonder bedrijfsregistratie. Deze platforms kunnen zelfs verbinding maken met gesanctioneerde Russische bankrekeningen, wat de internationale sancties omzeilt.

Valerie Kennedy, directeur van Chainalysis Intelligence Solutions, benadrukte het belang van uitgebreide monitoring van diensten die verbonden zijn met Rusland. Ze adviseerde diepgaande due diligence en het gebruik van open-source inlichtingen om deze activiteiten te volgen. Het gemak waarmee nieuwe exchanges kunnen worden opgezet, maakt het moeilijk voor wetshandhavers om deze ontwikkelingen bij te houden. Het ontbreken van KYC-procedures op veel van deze platforms bemoeilijkt het toezicht en vergroot de uitdagingen voor regelgeving.

Kennedy gaf tevens aan dat Rusland idealiter een Central Bank Digital Currency (CBDC) zou willen gebruiken voor dergelijke transacties. De trage voortgang van hun digitale valuta-initiatieven heeft er echter toe geleid dat het land genoodzaakt is om verschillende soorten cryptocurrencies te gebruiken. Deze gedwongen verschuiving toont volgens Kennedy de urgentie en de kwetsbare positie van Rusland, aangezien een volledig ontwikkeld CBDC-systeem een meer gecontroleerd en officieel middel zou hebben geboden voor internationale betalingen.

Rusland’s desinformatiestrategieën

Kennedy wees er ook op hoe Russische staatsmedia miljoenen dollars hebben gestuurd naar Amerikaanse bedrijven om propaganda te verspreiden. Zo zou een mediabedrijf uit Tennessee bijna $10 miljoen hebben ontvangen van RT (Russia Today), dat werd gebruikt om influencers te betalen die zich niet bewust waren van de Russische connecties.

Deskundigen hebben vastgesteld dat Rusland gebruikmaakt van botnetwerken op platforms zoals Twitter om pro-Russische boodschappen te versterken. Via programma’s zoals UBAStore worden socialemedia-accounts in bulk verkocht voor slechts tien cent per stuk, wat grootschalige desinformatiecampagnes vergemakkelijkt.

Telegram speelt tevens een belangrijke rol in het faciliteren van illegale communicatie en transacties, zoals fondsenwerving voor militiegroepen via cryptocurrency. Deze activiteiten kwamen extra in de schijnwerpers na de arrestatie van Telegram-medeoprichter en CEO Pavel Durov in Frankrijk, wegens vermeende betrokkenheid bij illegale activiteiten op het platform. Deze arrestatie heeft binnen de cryptogemeenschap speculaties aangewakkerd over mogelijke connecties tussen Telegram en de bredere wereld van cryptocurrency.

Conclusie

Rusland’s groeiende gebruik van cryptocurrency om sancties te omzeilen, desinformatie te verspreiden en politieke inmenging te bevorderen, onderstreept de noodzaak van internationale samenwerking en strenge monitoring. Met belangrijke verkiezingen op komst, met name in de Verenigde Staten, is waakzaamheid essentieel om deze complexe en verfijnde tactieken te bestrijden, aangezien ze een grote impact kunnen hebben op de wereldwijde politieke en economische stabiliteit.