SEC-voorzitter herhaalt: Bitcoin is geen effect

In een recent interview met CNBC herhaalde SEC-voorzitter Gary Gensler dat Bitcoin niet als een effect wordt beschouwd onder de Amerikaanse wetgeving. De cryptomunt blijft geclassificeerd als een grondstof, voornamelijk vanwege zijn gedecentraliseerde aard. Toch blijft er onduidelijkheid bestaan, vooral omdat de SEC nog steeds in een juridische strijd verwikkeld is met Ripple, waarbij XRP als een effect wordt aangemerkt. Deze tegenstrijdigheid leidt tot veel vragen binnen de cryptogemeenschap over het verschil in regelgeving.

Waarom Bitcoin als grondstof wordt geclassificeerd

Volgens Gensler voldoet Bitcoin (BTC) niet aan de criteria om als een effect te worden geclassificeerd, omdat het de Howey-test niet doorstaat. Deze test bepaalt of een activum als een effect wordt beschouwd. Om aan de Howey-test te voldoen, moet er sprake zijn van een investering van geld in een gedeelde onderneming, waarbij de winstverwachting afhankelijk is van de inspanningen van anderen. Omdat Bitcoin werkt op een gedecentraliseerd netwerk, en er geen centrale partij verantwoordelijk is voor de winstverwachting, wordt het gezien als een grondstof, vergelijkbaar met goud.

In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple’s XRP echter al geruime tijd in het vizier van de SEC. De toezichthouder beweert dat Ripple Labs met de verkoop van XRP kapitaal heeft opgehaald, waarbij investeerders winsten verwachtten dankzij de inspanningen van het bedrijf. Dit centrale punt van controle en uitgifte heeft geleid tot de classificatie van XRP als een effect onder de Howey-test, aangezien Ripple een gecentraliseerde structuur hanteert.

Regelgevende verwarring en de impact op de cryptomarkt

De verschillende classificaties van BTC en XRP hebben voor veel verwarring gezorgd binnen de cryptogemeenschap. Veel leden van de community wijzen erop dat het huidige regelgevingskader onvoldoende rekening houdt met de unieke nuances van blockchain-technologie, wat leidt tot inconsistente beslissingen van de SEC.

De verklaringen van Gensler dragen bij aan de onzekerheid, omdat veel altcoins die vergelijkbaar zijn met XRP mogelijk ook als effecten kunnen worden geclassificeerd. De druk om duidelijke richtlijnen van de toezichthouder wordt steeds groter, aangezien de gemeenschap vraagt om een eenduidig onderscheid tussen wat wordt beschouwd als een effect en wat als een grondstof.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!