Dogecoin-ontwikkelaar komt met duidelijk statement over decentralisatie

Dogecoin’s hoofdontwikkelaar, Mishaboar, dook onlangs op X om het belang van een gedecentraliseerde, openbare en toestemmingsvrije Layer-1 blockchain te onderstrepen. Hij benadrukte dat Dogecoin (DOGE), in tegenstelling tot gecentraliseerde cryptosystemen, geen gecentraliseerd controlesysteem heeft, en dat dit cruciaal is voor de waarden van de munt en zijn netwerk.

Van meme naar serieuze valuta

Dogecoin begon ooit als een grap in de cryptowereld, maar heeft zichzelf omgevormd tot een van de meest succesvolle digitale valuta’s. Mishaboar schrijft dit succes deels toe aan het toeval, maar vooral aan de inzet en kracht van de Dogecoin-gemeenschap. Hij noemt Dogecoin’s toegankelijkheid als een van de sterke punten, waardoor het vaak als een “vriendelijke toegangspoort” tot de cryptowereld wordt gezien. Volgens hem is er geen elitegroep van ontwikkelaars of grote houders die de ontwikkeling of richting van Dogecoin dicteert, wat het gedecentraliseerd en democratisch houdt.

Mishaboar vergelijkt Dogecoin met andere top 20 Layer-1 (L1) blockchainprojecten op basis van marktkapitalisatie, en stelt dat veel van deze projecten te gecentraliseerd zijn. Dit kan volgens hem leiden tot zwakheden, zowel in de technische implementatie als in de langetermijnvisie van de projecten. Dogecoin daarentegen blijft trouw aan de idealen van decentralisatie, waardoor het robuuster is tegen zwakke punten die uit centralisatie voortkomen.

Waarschuwing aan de Dogecoin-gemeenschap

Mishaboar waarschuwde ontwikkelaars en bouwers binnen de Dogecoin-gemeenschap om zich te blijven richten op open en openbare oplossingen. Hij benadrukt dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van Dogecoin ervoor moet zorgen dat hun voorstellen worden getoetst door de gemeenschap via openbare discussies. Het negeren van deze fundamentele principes zou Dogecoin’s kernidentiteit en kracht kunnen ondermijnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!