Turkije voert strikte crypto regelgeving in – Dit is wat je moet weten

Dit jaar heeft Turkije wetgeving ingevoerd die specifieke normen stelt voor cryptobeurzen, wat verschillende instellingen heeft aangespoord om actie te ondernemen. De Capital Markets Board (SPK), het Turkse equivalent van de Amerikaanse SEC, heeft uitgebreide regels en verboden opgesteld voor cryptobeurzen die diensten aanbieden aan Turkse burgers. Deze nieuwe regels zijn bedoeld om de veiligheid en transparantie in de cryptomarkt te waarborgen.

Belangrijkste regels van de SPK

De regels van de SPK hebben betrekking op verschillende aspecten van het functioneren van cryptobeurzen en kunnen als volgt worden samengevat:

  1. Scheiding van klant- en platformactiva: Cryptobeurzen moeten de activa van hun klanten strikt gescheiden houden van hun eigen platformmiddelen. Klantenactiva, zowel in cryptocurrency als contant geld, moeten apart worden beheerd in een speciale bankrekening die uitsluitend bestemd is voor klantenactiva.
  2. Duidelijke eigendomsrechten: Accounts die namens klanten worden geopend, moeten expliciet worden gedefinieerd als behorend tot die klanten. Deze rekeningen mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt.
  3. Betalingsmethoden: Betalingen aan klanten kunnen alleen worden gedaan via banken en erkende tussenpersonen. Directe contante betalingen of ontvangsten zijn niet toegestaan.
  4. Veilige orderverwerking: Alle klantorders moeten worden geplaatst via geregistreerde websites, mobiele applicaties, of via erkend personeel van het platform. Orders via sociale media, zoals WhatsApp of Telegram, zijn verboden. Daarnaast moeten platforms een veilige en ordelijke registratie van orders bijhouden.
  5. Bewaarplicht voor orderlogs: Vanaf 8 november 2024 zijn cryptobeurzen verplicht om orderlogs, telefoonopnames en verzoekregistraties van klanten te bewaren.
  6. NFT-waarschuwing: Wanneer NFT’s worden aangeboden, moet duidelijk worden aangegeven dat deze activa niet vallen onder de noteringsprincipes van de Kapitaalmarktwet en niet onder toezicht van de SPK staan.
  7. P2P-transacties: Handelingen in een peer-to-peer (P2P) markt voor iemand anders worden beschouwd als onbevoegde cryptodiensten. Beurzen moeten dergelijke activiteiten voor 8 november beëindigen.
  8. Verbod op promoties: Campagnes die specifieke rendementen beloven of aanmoedigen om te investeren in bepaalde cryptocurrencies, zijn niet toegestaan. Lopende campagnes moeten binnen 15 dagen worden beëindigd.
  9. Integratie met MKK: Cryptobeurzen moeten integreren met het Central Registry Agency (MKK)-systeem om meer transparantie en toezicht te garanderen.
  10. Beperking op cryptocurrency-verkopen: Platforms mogen niet meer cryptocurrency verkopen dan ze daadwerkelijk in hun wallets hebben. Het platform is verantwoordelijk voor het waarborgen van voldoende activa voor transacties tussen klanten.
  11. Verbod op gebruik van klantactiva: Cryptobeurzen mogen klantactiva niet gebruiken voor leveraged transacties of uitlenen aan andere klanten.

Conclusie

Met deze nieuwe wetgeving wil Turkije de cryptomarkt veiliger en transparanter maken voor gebruikers. Cryptobeurzen die in Turkije actief zijn, moeten voor 8 november voldoen aan deze strikte regels om te blijven opereren. Dit toont aan dat Turkije stappen zet om de groeiende cryptosector te reguleren en te beschermen tegen risico’s zoals witwassen en ongeautoriseerde activiteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!