Fed-voorzitter kondigt renteverlaging van half procentpunt aan – Bitcoin koers reageert met stijging boven $61.000

In de persconferentie van gisteren onderstreepte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, de inzet van de Fed om maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen te waarborgen. Daarbij kondigde hij tevens een komende renteverlaging aan.

Groeiende economische activiteit

Powell benadrukte de vooruitgang die de Amerikaanse economie heeft geboekt, vooral op het gebied van inflatie. Deze is gedaald van een piek van 7% naar ongeveer 2,2% in augustus 2024. Deze daling gaf het Federal Open Market Committee (FOMC) ruimte om de rente met een half procentpunt te verlagen. Powell gaf aan dat deze stap in lijn is met het streven van de Fed om de inflatie op 2% te houden, zonder de sterke arbeidsmarkt te ondermijnen.

De voorzitter sprak tevens positief over de economische vooruitzichten en merkte op dat de economische activiteit in de VS gestaag blijft groeien. Het BBP groeide in de eerste helft van het jaar met 2,2% en Powell verwacht dat dit tempo zal aanhouden, mede door sterke consumentenbestedingen en investeringen. Hij benadrukte ook dat de arbeidsmarkt robuust blijft, met een werkloosheidspercentage van 3,8% in augustus. Hoewel de banengroei is vertraagd, ziet Powell dit als een gezonde afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Effecten van hogere rentetarieven

Powell erkende de uitdagingen van hogere rentes voor bedrijven en consumenten. Sectoren zoals huisvesting en bedrijfsinvesteringen hebben het moeilijk door strengere financiële voorwaarden. De huizenmarkt is merkbaar vertraagd, maar Powell benadrukte dat het noodzakelijk is om de inflatie onder controle te houden, terwijl de economische groei zoveel mogelijk wordt ondersteund.

Powell gaf aan dat hoewel de inflatie onder controle lijkt, er nog onzekerheden blijven bestaan. De Fed blijft de economische data zorgvuldig volgen en staat klaar om het monetaire beleid aan te passen waar nodig. Hij benadrukte dat toekomstige renteverlagingen afhankelijk zijn van de economische ontwikkelingen, waaronder inflatieverwachtingen en loongroei.

Invloed van wereldwijde ontwikkelingen

Een belangrijke zorg voor Powell is de impact van geopolitieke spanningen en verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens. Deze factoren blijven druk uitoefenen op de inflatie en economische groei. Powell gaf aan dat deze externe factoren het besluitvormingsproces van de Fed ingewikkelder maken, aangezien zij zowel de binnenlandse inflatie willen beteugelen als rekening willen houden met wereldwijde risico’s.

Tijdens de Q&A-sessie werd Powell tevens gevraagd naar de kans op een recessie. Hij erkende dat de risico’s van tragere groei en strakkere financiële condities aanwezig zijn, maar hij benadrukte dat de focus van de Fed blijft liggen op het behalen van de inflatiedoelstelling zonder een recessie te veroorzaken. Powell blijft geloven in de mogelijkheid van een ‘zachte landing’, waarbij de inflatie wordt teruggedrongen zonder grote banenverliezen.

Bitcoin koers reageert met stijging

Na het nieuws over de komende renteverlaging bevestigd werd, reageerde de Bitcoin koers vrijwel direct. De koningsmunt steeg met ongeveer 2,5% in de afgelopen 24 uur en wist eindelijk weer overtuigend boven de $61k uit te breken. We wachten echter geduldig af wat de komende 24 uur ons gaat brengen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!