Handelaar koopt CryptoPunk ter waarde van $1,5 miljoen voor ‘slechts’ $23.000

Een CryptoPunk ter waarde van miljoenen werd voor een fractie van zijn waarde verworven via een smart contract, wat voor verbazing zorgde onder toeschouwers die het omschreven als een “roof” of een briljante zet.

CryptoPunks behoren tot de duurste non-fungible tokens (NFT’s). Vanwege hun waarde besloten sommigen deze NFT’s te fractioneren, waarbij het eigendom van het stuk werd opgesplitst.

Met smart contractmechanismen die fractionalisatie mogelijk maakten, verwierf een handelaar een CryptoPunk met lopende biedingen van meer dan 600 Ether (ETH), ter waarde van ongeveer $1,5 miljoen, voor slechts 10 ETH ($23.000).

Zeldzame Ape CryptoPunk verkocht voor 10 ETH

Punk #2386, een zeldzame Ape-thema CryptoPunk met een hoofdband en kleine zonnebrillen, was een van de NFT’s die werd gefractionaliseerd via een inmiddels niet meer bestaand platform genaamd Niftex. Volgens de pseudonieme ontwikkelaar 0xQuit werd de NFT in 2020 opgedeeld in 10.000 delen met 257 eigenaren.

CryptoPunk #2386 werd verworven voor slechts 10 ETH. Bron: CryptoPunks
CryptoPunk #2386 werd verworven voor slechts 10 ETH. Bron: CryptoPunks

Hoewel het Niftex-platform werd opgeheven, bleven de smart contracts op de blockchain bestaan, waardoor een handelaar een mechanisme kon activeren dat een overname mogelijk maakt.

De ontwikkelaar legde uit dat de opzet elke aandeelhouder de mogelijkheid gaf om een “shotgun” voor te stellen, waarmee ze de kans kregen om het stuk te kopen na het instellen van een prijs. Als niemand hun bod tegenwerkte, zou het activum na 14 dagen worden overgedragen.

Hierdoor stelde een handelaar op 28 augustus een overnamebod van slechts 10 ETH voor. De ontwikkelaar legde uit dat de pseudonieme NFT-verzamelaar gmoneyNFT dit opmerkte en probeerde de overname te blokkeren. Echter, de NFT-handelaar kon geen correct tegenbod plaatsen, waardoor de overname doorging.

De NFT werd voor slechts een fractie van de werkelijke waarde verworven. Volgens de CryptoPunks-website had de NFT in januari biedingen van ongeveer 900 ETH (ongeveer $2 miljoen). Op 6 september werd CryptoPunk #6915, een Ape-thema Punk met een pet, een oorbel en een ooglapje, verkocht voor $1,5 miljoen.

NFT-gemeenschap verbaasd over “deal van de eeuw”

Leden van de gemeenschap gaven verschillende meningen over de CryptoPunk-actie. Een lid van de gemeenschap noemde de verkoop “een van de grootste CryptoPunk-roven aller tijden,” terwijl 0xQuit het de “deal van de eeuw” noemde.

Echter, gmoneyNFT, die probeerde de verkoop te blokkeren met een tegenbod, vindt dat de handelaar volgens de regels speelde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!