Sam Bankman-Fried eist herziening na fraudeproces

Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX, die momenteel vastzit vanwege fraude en samenzwering, heeft zijn veroordeling aangevochten en gevraagd om een nieuw proces. In een uitgebreide verklaring van 102 pagina’s, ingediend op vrijdag, stelt hij dat de uitspraak van rechter Lewis Kaplan in de zaak rond de ineenstorting van FTX niet eerlijk was en door vooroordelen werd beïnvloed.

De val van FTX en de fraudezaken rond SBF

De ondergang van FTX, die de zogenaamde “crypto winter” verder versterkte, leidde tot de veroordeling van Bankman-Fried op meerdere aanklachten, waaronder fraude en samenzwering. Sommigen zien dit als een van de grootste financiële schandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Hoewel hij geconfronteerd werd met zeven aanklachten die gezamenlijk zouden kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 115 jaar, hebben zijn familie en vrienden gepleit voor clementie. Ze verwezen hierbij naar zijn mentale gezondheid.

Bankman-Fried’s moeder, Barbara Fried, schreef in een brief aan de rechter dat haar zoon lijdt aan een autismespectrumstoornis (ASS). Ze betoogde dat de gevangenisstraf zijn toestand alleen maar zou verslechteren. Zijn psychiater, George Lerner, steunde deze verklaring en benadrukte dat Bankman-Fried’s daden niet voortkwamen uit hebzucht, maar eerder te maken hadden met zijn psychische problemen. Ondanks deze pleidooien kreeg hij van rechter Kaplan een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd.

Bezwaren tegen vooringenomen rechterlijke uitspraken

In de recente verklaring van zijn juridische team bekritiseerde SBF’s advocaat, Alexandra Shapiro, rechter Kaplan. Volgens Shapiro beperkte de rechter Bankman-Fried’s mogelijkheid om bepaalde verdedigingsargumenten in te brengen. Daarnaast maakte de rechter scherpe opmerkingen die de geloofwaardigheid van de verdediging en de getuigenis van de verdachte in twijfel trokken, zelfs in het bijzijn van de jury. De advocaat voerde aan dat de overheid een onjuist beeld schetste van de ondergang van FTX, en beweerde dat Bankman-Fried door de rechter bij voorbaat als schuldig werd gezien.

Het juridische team van Bankman-Fried concludeerde dat de houding van de rechter tijdens het proces onterecht en bevooroordeeld was. Ze benadrukten dat de rechter hem herhaaldelijk bekritiseerde, zijn geloofwaardigheid ondermijnde en zijn getuigenis niet serieus nam.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!