Kraken vecht SEC-aantijgingen aan: Wat betekent dit voor crypto?

De prominente cryptocurrency-beurs Kraken heeft een belangrijke stap gezet in zijn juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) door officieel een juryrechtspraak te eisen. Deze stap volgt op een rechtszaak die de SEC afgelopen november tegen Kraken heeft aangespannen, waarin wordt beweerd dat de beurs de federale effectenwetten heeft geschonden door te opereren zonder de juiste registratie als broker, clearing agency, of beurs.

Kraken ontkent de beschuldigingen van de SEC

In een recente gerechtelijke indiening ontkent Kraken alle beschuldigingen van de SEC over vermeende illegale activiteiten. De beurs heeft 18 afzonderlijke verweren gepresenteerd en betwist de kern van de zaak die de SEC tegen hen heeft ingediend. Het juridische argument van Kraken richt zich voornamelijk op de interpretatie van de Securities Act en de Exchange Act, en stelt dat deze wetten niet expliciet cryptocurrencies omvatten.

Kraken beweert dat het nooit verplicht was om zich te registreren bij de SEC omdat het niet voldoet aan de definities van een effectenbeurs, broker-dealer, of clearing agency. In hun argument stellen ze dat “de digitale activa zelf geen beleggingscontracten kunnen zijn, omdat ze geen van de rechten en verplichtingen dragen van een aandeel, obligatie, of enig ander financieel actief dat onder SEC-regulering valt.”

Fundamenteel debat over crypto-regelgeving

Kraken stelt verder dat het aanbieden van diensten zoals margehandel en een over-the-counter (OTC) handelsdesk het niet automatisch tot een effectenbeurs of broker-dealer maakt. De beurs bekritiseert de SEC ook voor het aanspannen van de rechtszaak zonder eerlijke waarschuwing, en beweert dat de acties van de toezichthouder inbreuk maken op haar rechten onder het Eerste Amendement.

Het juridische conflict is vooral van belang omdat het een bredere discussie oproept over de geschiktheid van de huidige effectenwetten voor het reguleren van cryptocurrencies. Kraken benadrukt dat zowel de Securities Act als de Exchange Act niet van toepassing zouden moeten zijn op digitale activa zoals cryptocurrencies. De zaak van de SEC tegen Kraken volgt op soortgelijke rechtszaken tegen andere grote crypto-beurzen zoals Binance en Coinbase.

Grote impact voor de cryptomarkt

De uitkomst van deze zaak wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de cryptogemeenschap, aangezien het een grote invloed kan hebben op de manier waarop cryptocurrencies in de toekomst worden geclassificeerd en gereguleerd. De SEC heeft in eerdere documenten verklaard dat Kraken sinds 2020 meer dan $43 miljoen heeft verdiend met zijn crypto-operaties zonder zich te registreren bij de toezichthouder.

De SEC heeft ook 11 altcoins geclassificeerd als niet-geregistreerde effecten, wat de zaak nog meer in de schijnwerpers zet. De agressieve houding van de SEC ten opzichte van grote cryptocurrency-beurzen laat zien dat er een bredere poging is om de cryptomarkt binnen traditionele kaders te reguleren. Kraken’s juridische strijd benadrukt echter de lopende debatten over de vraag of deze huidige kaders wel geschikt zijn voor de unieke aard van digitale activa.

Conclusie

De strijd tussen Kraken en de SEC is emblematisch voor de grotere juridische en regelgevende uitdagingen waarmee de cryptomarkt momenteel wordt geconfronteerd. Terwijl de rechtszaak zich ontvouwt, zullen de implicaties ervan waarschijnlijk verder reiken dan Kraken alleen, met mogelijke gevolgen voor de toekomst van crypto-regelgeving in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!