Singapore onderzoekt misbruik van Worldcoin

Worldcoin (WLD), een controversieel cryptocurrency-project dat zich richt op het verzamelen van identiteitsgegevens, ligt in Singapore onder de loep vanwege mogelijke betrokkenheid bij witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

Op 9 september maakte Gan Kim Yong, vicepremier van Singapore en voorzitter van de Monetary Authority of Singapore (MAS), bekend dat er een onderzoek loopt naar een groep mensen die betrokken zijn bij de illegale handel in Worldcoin-accounts en –tokens.

Tijdens een debat in het parlement meldde Yong dat zeven individuen worden onderzocht door de politie omdat zij zonder vergunning diensten aanbieden die gerelateerd zijn aan Worldcoin, wat in strijd is met de Payment Services Act 2019:

“Volgens informatie die aan MAS is verstrekt, biedt Worldcoin zelf geen betaaldiensten aan onder de PS Act. Maar personen die zich bezighouden met het zakelijk kopen of verkopen van Worldcoin-accounts en -tokens, zouden wel kunnen worden gezien als aanbieders van betaaldiensten.”

Yong legde verder uit dat illegaal verhandelde Worldcoin-accounts en -tokens kunnen worden gebruikt voor strafbare feiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Wereldwijd onderzoek naar dataverzameling door Worldcoin

Wereldwijd hebben toezichthouders kritisch gekeken naar het systeem van Worldcoin voor het verzamelen van biometrische irisgegevens. In 2023 stopten autoriteiten in landen zoals India, Zuid-Korea, Kenia, Duitsland en Brazilië met het verzamelen van irisgegevens en startten ze onderzoeken naar de dataverzamelingsmethoden van het bedrijf.

Daarnaast hebben Europese toezichthouders mogelijke inbreuken op de GDPR-wetgeving vastgesteld. Op 18 maart verbood Spanje als eerste land de verzameling van biometrische gegevens door Worldcoin. Ondanks deze uitdagingen bleef Worldcoin zich snel uitbreiden, en bereikte het op 16 april meer dan 10 miljoen gebruikers.

Waarschuwing tegen illegale verkoop van WLD-accounts

Op 7 augustus waarschuwde de politie van Singapore het publiek om hun Worldcoin-accounts niet weg te geven of te verkopen, zoals Yong benadrukte tijdens een parlementaire bijeenkomst. Hij waarschuwde ook voor de risico’s van het overdragen van toegang tot digitale betaalportemonnees of World ID’s:

“Consumenten moeten voorzichtig zijn met verleidelijke aanbiedingen om hun digitale portemonnee of World ID over te dragen, omdat deze door derden kunnen worden misbruikt. Wij raden af om dit te doen.”

Yong wees ook op de verplichtingen voor organisaties die gevoelige persoonlijke gegevens, waaronder biometrische data, verwerken om zich te houden aan de strenge privacywetgeving van Singapore.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!