AI zal mensen verbeteren, niet vervangen, aldus onderzoek

Automated Analytics, een Britse leverancier van analysesoftware, heeft de beweringen weerlegd dat kunstmatige intelligentie (AI) massaal banenverlies zal veroorzaken, en merkte op dat de technologie meer voordelen voor bedrijven heeft.

Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek beweerde het bedrijf dat geen van zijn 5.000 klanten in het VK of de VS hun werknemers heeft ontslagen vanwege AI-implementaties. Hiermee betwist het bedrijf de populaire maar onjuiste opvatting dat de adoptie van AI-tools zal leiden tot massale ontslagen van werknemers

AI biedt aanzienlijke voordelen zonder banenverlies

Volgens het 52 pagina’s tellende whitepaper met de titel ‘Unlocking Data, Unlocking People: Harnessing the Power of AI to Transform Your Business’, leidde de adoptie van AI tot £33,4 miljoen aan kostenbesparingen voor de klanten van het bedrijf in 2023. Het rapport benadrukte ook aanvullende voordelen, waaronder een vermindering van 27% in klantenservicegesprekken, een daling van 48,2% in Google Ads-kosten per acquisitie, een stijging van 32% in aanwervingen en een vermindering van 58% in aanwervingskosten.

Deze resultaten zijn afkomstig van een analyse van de impact van de Automated Analytics-software op de activiteiten van haar klanten in het VK en de VS. Met een breed scala aan klanten, waaronder Restaurant Management Group, British Gas Dyno-Rod, Fourth, Europcar, KFC en Hamptons Estate Agents, kreeg het bedrijf tevens waardevolle inzichten in meerdere sectoren.

De kracht van AI ontgrendelen

Interessant genoeg ontdekte het bedrijf dat grote bedrijven die grote hoeveelheden data moeten analyseren meer baat hebben bij het gebruik van AI-tools, omdat ze helpen bij snelle data-analyse en hen relevante en onpartijdige inzichten bieden om hun besluitvorming te verbeteren. Het zei:

“Bedrijven die gebruikmaken van Supervised Al-data-analyse kunnen de kracht ervan gebruiken om reclamestrategieën beter te verbeteren, de toewijzing van middelen te optimaliseren, een betere klantervaring te bieden en de operationele efficiëntie te verbeteren om de winst te verhogen.”

In een commentaar op de betekenis van het rapport merkte Mark Taylor, CEO van Automated Analytics, op dat het potentieel van de technologie opweegt tegen het risico en dat het Verenigd Koninkrijk het zich niet kan veroorloven om achter te blijven in de race om het te adopteren. Hij zei:

“AI gaat niet over het vervangen van banen; het gaat over het verbeteren van de productiviteit en het creëren van nieuwe kansen. Ons whitepaper biedt concrete voorbeelden van hoe AI groei, efficiëntie en concurrentievermogen kan stimuleren. Het Verenigd Koninkrijk kan het zich niet veroorloven om achter te blijven op dit kritieke gebied.”

Concurrentievoordeel en AI-adoptie

Ondertussen merkte het rapport ook op dat kleine bedrijven ook een concurrentievoordeel kunnen behalen door AI te adopteren, waardoor ze op grotere schaal kunnen opereren, zelfs met minder middelen. Het rapport merkte op dat de technologie, in plaats van mensen te vervangen, hun inspanningen zal vergroten door het data-intensieve deel van het werk af te handelen, waardoor ze zich kunnen concentreren op de strategische gebieden en burn-out kunnen voorkomen.

Hoewel het rapport zich richtte op de voordelen van AI, uitte het ook zorgen over de lage adoptiegraad door Britse bedrijven, waarbij het de onjuiste perceptie van belangrijke bedrijfsleiders van de voordelen ervan aanhaalde. Het bedrijf merkte op dat dit is wat het rapport wil corrigeren, omdat het de economische ontwikkeling in het land zou kunnen schaden.

Niettemin erkende het rapport de barrières voor acceptatie, met name het vertrouwen en de ethische zorgen over de technologie. Het merkte op dat deze problemen oplosbaar zijn als er meer transparantie is over de mogelijkheden van AI en de betrokkenheid van belanghebbenden bij de ontwikkeling en implementatie van de tools.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!