Altcoins hebben het zwaar, maar wat zeggen de grafieken?

Wat is Others.D?

Others.D staat voor de dominantie van altcoins in de markt, exclusief de top 10 cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Dit percentage weerspiegelt de marktkapitalisatie van minder prominente altcoins ten opzichte van de totale cryptomarkt. Een stijgende Others.D betekent dat altcoins het beter doen ten opzichte van de grotere coins, terwijl een dalende Others.D aangeeft dat investeerders zich voornamelijk richten op Bitcoin en andere topmunten, vaak tijdens periodes van onzekerheid of marktzwaartepunten.

Grafiek 1 – Others.D Dominantie:

Deze grafiek toont de altcoin dominantie over de afgelopen jaren. Je ziet duidelijk dat tijdens de vorige cycle een lower low werd gevormd, gevolgd door een sterke V-shape recovery. Dit patroon ontstond nadat de Fed begon met het verlagen van de rente, wat zorgde voor een laatste capitulatiefase in de altcoin-markt. De dominantie van altcoins zakte naar een nieuw dieptepunt, maar herstelde daarna snel toen het marktsentiment verbeterde.

Grafiek 2 – Others.D en Bitcoin prijs:

Deze grafiek vergelijkt de altcoin dominantie (Others.D) met de prijs van Bitcoin, wat een interessante relatie laat zien tussen de bewegingen van altcoins en Bitcoin. Terwijl Bitcoin in waarde stijgt, zien we vaak dat de dominantie van altcoins daalt, wat aangeeft dat investeerders in tijden van marktonzekerheid hun kapitaal voornamelijk in Bitcoin parkeren. Bitcoin wordt gezien als een veilige haven in de cryptomarkt, vooral tijdens periodes van verhoogde volatiliteit of macro-economische onzekerheid.

    Het huidige patroon suggereert dat de markt een vergelijkbare dynamiek doormaakt als tijdens de vorige cycle: eerst zien we een sterke stijging in Bitcoin, terwijl altcoins achterblijven. Deze verschuiving van focus naar Bitcoin duidt vaak op een voorzichtige markt waarin investeerders risico-averse zijn. Pas wanneer Bitcoin zijn rally stabiliseert en het marktsentiment verbetert, begint het kapitaal terug te vloeien naar altcoins, wat vaak resulteert in een sterke herstelbeweging van Others.D.

    Deze relatie benadrukt het belang van Bitcoin als marktleider en sentimentbepaler. Zodra Bitcoin zijn koers stabiliseert en er meer vertrouwen in de markt komt, kunnen we een krachtige rotatie naar altcoins verwachten, vergelijkbaar met de dynamiek die we in eerdere marktfases hebben gezien.

    Grafiek 3 – Renteverlagingen en Altcoin Dominantie:

    De derde grafiek toont de relatie tussen renteverlagingen en altcoin dominantie. De paarse lijn vertegenwoordigt de rente. Wat opvalt is dat elke keer wanneer de rente werd verlaagd, dit leidde tot een lagere low in de altcoin dominantie, gevolgd door een snelle herstelfase. Dit fenomeen kan worden verklaard doordat lagere rentes vaak leiden tot een verhoogde liquiditeit in de markt, wat beleggers aanmoedigt om risicovollere activa zoals altcoins op te kopen.

    Huidige situatie en vooruitzichten:

    Momenteel bevinden we ons in een soortgelijk rentebeleid als tijdens de vorige cycle. Met de kans op toekomstige renteverlagingen lijkt de situatie rijp voor een vergelijkbaar scenario: een laatste shake-out in de altcoin-markt, gevolgd door een mogelijk sterke V-shape recovery. Als de renteverlagingen echter werkelijkheid worden, kunnen we verwachten dat de dominantie van altcoins verder zal dalen, waarna een sterke opleving volgt naarmate het kapitaal terugvloeit naar risicovollere activa.

    Conclusie:

    • De huidige patronen suggereren dat de altcoin-markt mogelijk een laatste capitulatiefase tegemoet gaat, vergelijkbaar met de vorige cycle. Historisch gezien bieden dergelijke fases kansen voor lange termijn beleggers. Dit zou een kans kunnen zijn om “te kopen wanneer anderen bang zijn,” en om te profiteren van de verwachte herstelrally.
    • De aankomende rentebeslissingen van de Fed zullen waarschijnlijk een cruciale rol spelen in de marktdynamiek van altcoins. Blijf daarom alert op macro-economische ontwikkelingen, aangezien deze het keerpunt kunnen markeren voor de volgende grote beweging in de cryptomarkt.

    Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

    Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!