AI-altcoins hard geraakt na onderzoek naar Nvidia

Nvidia is op 3 september gedagvaard door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) in een onderzoek naar mogelijke overtredingen van antitrustwetten. Dit nieuws heeft een aanzienlijke impact gehad op de aandelen van Nvidia, die deze week al met 8,3% zijn gedaald. Tegelijkertijd zien we ook een negatieve trend in AI-gerelateerde altcoins, die zwaarder getroffen zijn dan andere categorieën.

Verlies voor AI-tokens en grote cryptocurrencies

In de afgelopen 24 uur daalden de koersen van grote cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) met respectievelijk 4,3% en 4,4%. Echter, AI-altcoins presteerden nog slechter, met een gemiddelde daling van 7,1% in dezelfde periode, volgens CoinGecko-data. Op weekbasis is de situatie voor deze tokens nog zorgwekkender, met een gemiddelde daling van 13,7%.

Binnen de categorie van AI-tokens met een marktkapitalisatie van meer dan $1 miljard, waren Bittensor (TAO) en Artificial Superintelligence Alliance (ASI) de grootste verliezers. Beide tokens verloren 7,8% van hun waarde in slechts één dag. Ondertussen ondervonden ook andere cryptomunten zoals Near Protocol (NEAR), Render (RENDER), en Internet Computer (ICP) aanzienlijke verliezen, met respectievelijke dalingen van 4,6%, 5,2% en 3,7% in de afgelopen 24 uur.

Interessant genoeg presteerden blockchain AI-agenten, een subcategorie binnen AI-tokens, nog slechter met een gemiddelde daling van 11,1% in de afgelopen 24 uur. AI-agenten zijn autonome onderdelen van blockchain-systemen die functies zoals handel, mining, validatie of arbitrage kunnen uitvoeren. Voorbeelden van AI-agenten tokens zoals Phala (PHA) en Oraichain (ORAI) daalden respectievelijk met 4,7% en 5,3%.

Bitcoin toont ook zwakte

De cryptomarkt heeft sinds maart een volatiel en zijwaarts handelsbereik laten zien, nadat Bitcoin zijn recente hoogste punt van $73.700 bereikte. De huidige daling in prijzen is daarom niet geheel te wijten aan het Nvidia-nieuws. Zoals opgemerkt door de handelaar Rekt Capital, handelt Bitcoin momenteel binnen een prijskanaal op de wekelijkse grafiek. Als Bitcoin niet boven de $58.300 sluit deze week, kan het niveau van $58.000 een nieuw weerstandspunt worden. Daarnaast wordt er in september meer neerwaartse druk verwacht.

Analisten van Bitfinex voorspellen een mogelijke daling van de Bitcoin koers naar $45.500 deze maand, als gevolg van recente renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve. Dit prijstarget is echter niet willekeurig; het is gebaseerd op veranderende macro-economische indicatoren die de marktdynamiek kunnen beïnvloeden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!