Ethereum-gebruikers zijn het zat en wenden zich tot privétransacties vanwege front running

Nu zogenaamde front runners een groter probleem worden op Ethereum (ETH), besluiten gebruikers over te gaan naar privétransacties om dit tegen te gaan. Dit terwijl het doen van privétransacties veel duurder is dan gewone transacties.

Front running is een vorm van marktmanipulatie waarbij een persoon of instelling voordat een bepaalde transactie plaatsvindt, gebruik maakt van informatie over de transactie om zelf voordeel te behalen. Het is een vorm van insider trading.

Privétransacties zijn een dure maar effectieve oplossing

Volgens een recent onderzoek van Blocknative is er een groeiend aantal geavanceerde Ethereum-gebruikers die ervoor kiest om privétransacties uit te voeren op de blockchain – waarbij ze vertrouwen op zogenaamde dark pools om handelsbots te vermijden die zijn opgezet om front-run transacties uit te voeren. Het afgelopen jaar hebben deze privétransacties stilletjes meer dan de helft van alle Ethereum L1-blokruimte overgenomen, op basis van gasverbruik. Het netwerk wordt hier echter minder transparant van, wat iedereen raakt: van de portemonnees die we gebruiken tot de DApps die we vertrouwen.

Privétransacties zijn echter niet nieuw, maar wat schokkend is, is hoeveel gas ze verbranden. Hoewel slechts ongeveer 30% van alle transacties privé is, slokken ze nu meer dan 50% van het gas van Ethereum op. Dit komt omdat deze privétransacties niet alleen maar eenvoudige overboekingen zijn; Het zijn vaak complexe, gasverslindende operaties, zoals swaps, die bescherming nodig hebben tegen front running.

De basistarieven schommelen sterk

De toename van privétransacties brengt de basiskosten van Ethereum echter ook in de war. Herinner je je de EIP-1559-upgrade in 2021 nog? Het introduceerde een dynamisch basistarief dat verandert afhankelijk van hoe druk de blokruimte is. Nu al deze particuliere transacties gas opslokken, schommelen de basisvergoedingen enorm. Privétransacties duwen zogenaamde ‘vanilleblokken’ (de blokken die zonder MEV-Boost zijn gebouwd) naar buiten en vullen de ruimte, waardoor de basistarieven sterk schommelen.

Deze volatiliteit is een ernstige hoofdpijn voor iedereen die het netwerk probeert te gebruiken. Hoe meer privétransacties er zijn, hoe gekker de basisvergoeding wordt, vooral omdat grote spelers als Beaver, Titan, Rsync en Flashbots de markt in handen nemen.

Als we naar de cijfers kijken, hebben topbouwers een flinke stijging gezien in het aantal privétransacties. Zo heeft Titan sinds maart 2024 een stijging gezien van ongeveer 3,5 miljoen naar ongeveer 8,5 miljoen particulier gasverbruik, terwijl Beaver is gestegen van 3 miljoen naar 7,5 miljoen.

Tot slot zagen Flashbots en Rsync ook flinke stijgingen, van 3 miljoen naar 7 miljoen van 2,5 miljoen naar 6 miljoen respectievelijk.

Deze enorme toename zet veel kleinere spelers buitenspel. Blokken van kleinere bouwers krimpen in het gasverbruik, waarbij velen moeite hebben om het door EIP-1559 gestelde doel van 15 miljoen gas te halen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!