Arthur Hayes: Bitcoin zal explosief stijgen als dit gebeurt..

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, schetst een scenario waarin Bitcoin (BTC) mogelijk explosief in waarde zou kunnen stijgen. Hij stelt dat als het fiat-valutasysteem onder druk komt te staan of als activa met een beperkte voorraad meer fiatgeld aantrekken, de prijs van Bitcoin aanzienlijk zou kunnen toenemen. Volgens Hayes zullen de Bank of Japan (BOJ) en de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) niet toestaan dat het renteverschil tussen de Amerikaanse dollar en de Japanse yen te klein wordt, wat zou kunnen leiden tot meer risicovolle marktactiviteiten.

De markt toont tekenen van toenemende onzekerheid, vooral als het gaat om de yen. Volgens recente gegevens van ATFX Global Markets zijn de shortposities op de yen de afgelopen week met 30-40% gestegen, voornamelijk beheerd door hedgefondsen en vermogende klanten. Dit wordt verder ondersteund door Nomura, een Japanse brokerage, die aangeeft dat investeerders yen lenen om te investeren in hoger renderende activa, wat wijst op een verschuiving naar meer winstgevende mogelijkheden binnen de carry trade.

Een Bloomberg-rapport, waar Hayes naar verwijst, benadrukt de heropleving van de yen-gecentreerde carry trade en de invloed daarvan op de wereldwijde markten. Sinds 5 augustus is de yen met 5% gedaald ten opzichte van de dollar, wat heeft geleid tot een toename van shortposities. Dit benadrukt de strategie van investeerders om te profiteren van het rendementverschil door laagrenderende valuta’s in te wisselen voor hoger renderende investeringen.

In de aanloop naar een belangrijke toespraak van BOJ-gouverneur Kazuo Ueda op 23 augustus, verwachten markten meer duidelijkheid over Japan’s monetaire beleid. Nathan Swami van Citi in Singapore merkt op dat de yen momenteel meer wordt beïnvloed door Amerikaanse rentetarieven en de grote rendementsverschillen dan door de korte termijn beleidsrentes van de BOJ. De acties van de Fed zullen cruciaal zijn in het bepalen van de toekomstige markttrends.

Ondertussen blijft Bitcoin onder de $60.000 schommelen, terwijl beleggers nauwlettend de ontwikkelingen in fiat-valuta’s en cryptocurrencies volgen. De interactie tussen centrale bankbeleid en marktgedrag blijft een belangrijk aandachtspunt voor investeerders die de toekomstige koers van digitale activa willen inschatten.

In de visie van Hayes zou een mogelijke ineenstorting van het fiat-systeem, of een toename van fiat-liquiditeit die op zoek is naar beperkte activa zoals Bitcoin, kunnen leiden tot aanzienlijke prijsstijgingen. Het is daarom essentieel dat marktdeelnemers de centrale bankbeleidsmaatregelen en de veranderende dynamiek van de yen-dollar carry trade in de gaten houden, aangezien deze factoren een grote rol zullen spelen in de toekomstige prestaties van Bitcoin.