Altcoins: Is er een mogelijke trendomkering in zicht?

De afgelopen weken hebben altcoins en de bredere cryptomarkt een forse correctie doorgemaakt. Echter, er zijn tekenen dat deze neerwaartse beweging mogelijk ten einde komt, en dat er een trendomkering in zicht is. Een van de meest veelbelovende indicatoren hiervoor is het inverse head and shoulders-patroon dat zich lijkt te vormen in de Total3-grafiek, een grafiek die de totale marktkapitalisatie van altcoins exclusief Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) volgt.

Wat is een inverse head and shoulders-patroon?

Een inverse head and shoulders-patroon is een klassieke technische formatie die vaak een einde van een dalende trend signaleert en een mogelijke opwaartse ommekeer aankondigt. Het patroon bestaat uit drie dalingen: een linker schouder, een dieper hoofd, en vervolgens een rechter schouder die ongeveer even hoog is als de linker. De psychologie achter dit patroon is gebaseerd op het idee dat de markt steeds meer verkopers absorbeert, waardoor er minder verkoopdruk is bij elk nieuw dieptepunt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een sterke ommekeer naar boven zodra de vraag groter wordt dan het aanbod.

Confluence met de COVID-crash steun

Wat dit specifieke patroon in de Total3-grafiek nog krachtiger maakt, is de confluence met een lange termijn steunlijn die teruggaat tot de COVID-crash in maart 2020. Deze steunlijn heeft gedurende de afgelopen jaren als sterke bodem gefungeerd en lijkt nu opnieuw ondersteuning te bieden. De rechter schouder van het inverse head and shoulders-patroon test momenteel deze steun, wat een belangrijk niveau is om in de gaten te houden. Het feit dat de markt hier steun vindt, zou kunnen duiden op een potentieel einde van de huidige correctie.

Groene volume piek

Naast het patroon en de steunlijn, is er nog een ander positief signaal dat we niet over het hoofd mogen zien: de grote piek in groen volume. In technische analyse wordt volume vaak gezien als de brandstof die prijsbewegingen aandrijft. Een sterke toename in koopvolume, zoals we nu zien, suggereert dat er significante interesse is om in te stappen op deze niveaus. Dit kan een indicatie zijn dat grotere spelers de markt betreden en de bodem proberen te kopen, wat de kans op een opwaartse beweging vergroot.

Vooruitzichten en voorzichtigheid

Hoewel de tekenen voor een mogelijke ommekeer veelbelovend zijn, is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Een head and shoulders-patroon, hoe sterk het ook mag lijken, is nooit een garantie voor succes. Het markeert vaak een potentieel einde van een neerwaartse trend, maar verdere bevestiging is nodig voordat we kunnen concluderen dat de markt zich definitief heeft hersteld. Dit kan betekenen dat we wachten op een doorbraak boven de ‘nek’ van het patroon met een toename in volume.

Kortom, de altcoin-markt toont op dit moment tekenen van stabilisatie en mogelijk zelfs een opwaartse ommekeer. Of dit zich zal vertalen in een duurzame rally, hangt af van hoe de markt reageert op deze belangrijke technische niveaus in de komende dagen en weken.

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!