Short squeeze waarschuwing terwijl markten herstellen van dip

De crypto-markt kreeg op 5 augustus een zware klap door macro-economisch nieuws en ontwikkelingen op andere financiële markten, waardoor angst voor een recessie ontstond. Hierdoor hebben short-sellers in de crypto-markt hun posities vergroot, wat een gunstige situatie creëert voor een short squeeze.

Volgens gegevens van CoinGlass neigen derivatenhandel en open interest (OI) in crypto momenteel naar shortposities. De heatmap van financieringsrentes laat zien dat de top 30 cryptocurrencies, gerangschikt op OI, voornamelijk negatieve financierings-APR’s hebben.

Een negatieve financieringsrente betekent dat short-sellers een APR moeten betalen aan long-position traders. Dit zorgt voor balans in de marktprikkels en kan vaak leiden tot short squeezes. Bij positieve financieringsrentes betalen bull traders de bears om hun posities open te houden.

Op dit moment hebben de meeste digitale activa een neutrale tot sterk negatieve financieringsrente, wat wijst op een mogelijke aankomende squeeze. Als de prijzen boven een bepaalde drempel stijgen of de shortposities te lang worden aangehouden, kunnen deze posities worden geliquideerd, wat een korte rally kan veroorzaken.

Opvallend is dat Ondo (ONDO) de hoogste negatieve financieringsrente heeft onder de top 30 cryptocurrencies, gerangschikt op open interest. Short-sellers van deze token moeten momenteel een APR van 126,86% betalen aan ONDO bulls, wat een short squeeze kan veroorzaken.

Celestia (TIA) heeft de op één na hoogste APR voor open shorts, met een financieringsrente van -83,86%. Bitcoin Cash (BCH), Worldcoin (WLD) en Avalanche (AVAX) volgen met respectievelijk -55,71%, -37,56% en -32,79%.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat negatieve financieringsrentes of een hoge open interest in shortposities geen garantie bieden voor een short squeeze; andere factoren moeten ook aanwezig zijn.

Dit scenario weerspiegelt vaak het overheersende sentiment, veroorzaakt door negatieve fundamentele factoren die de prijzen naar beneden drijven. Bovendien kunnen short-sellers hun posities sluiten voordat ze geliquideerd worden, waardoor de squeeze wordt voorkomen die een plotselinge verschuiving vereist.

Beleggers en traders moeten voorzichtig zijn, aangezien recessie-angst en wereldwijde onzekerheden de valutamarkten, crypto-markten en aandelenmarkten beïnvloeden. Deze periodes kunnen voor aanzienlijke volatiliteit zorgen en analyses binnen enkele uren ongeldig maken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!