Trump wil VS tot crypto-hoofdstad van de wereld maken

Donald Trump wil van de Verenigde Staten de wereldwijde hoofdstad van cryptocurrency maken. Deze belofte deed hij op 27 juli tijdens een levendige toespraak op de Bitcoin 2024-conferentie in Nashville, Tennessee. Toch zouden enkele van zijn uitspraken voor bezorgdheid kunnen zorgen onder crypto-voorstanders.

Trump benadrukte in zijn toespraak vooral de positieve invloed van Bitcoin (BTC) en de bijbehorende gemeenschap op Amerika, maar hij deed ook enkele concrete beloften. De belangrijkste was dat de VS haar huidige Bitcoin-voorraad zou behouden als hij opnieuw wordt gekozen. Trump zei:

“Onze regering heeft te lang een fundamentele regel overtreden die elke Bitcoiner kent: verkoop nooit je bitcoin. Als ik word gekozen, zal het beleid van mijn regering zijn dat de Verenigde Staten 100% van alle bitcoin die de Amerikaanse regering momenteel bezit of verwerft, behouden.”

Casa medeoprichter en CTO Jameson Lopp waarschuwde echter dat er “een klein probleem is dat niemand erkent met betrekking tot dit plan.”

Bitfinex activa

De Amerikaanse overheid bezit naar verluidt 212.847 bitcoin, met een waarde van ongeveer $14,4 miljard per 28 juli 2024. Een aanzienlijk deel van deze fondsen komt van de Bitfinex cryptocurrency exchange. In 2022 nam de Amerikaanse overheid “ongeveer 94.636” BTC in beslag uit wallets die waren verbonden met hackers die in 2016 119.754 BTC van de exchange hadden gestolen.

Zonder deze Bitfinex-munten zou de Amerikaanse overheid ongeveer $8 miljard aan BTC overhouden.

Het onderzoek naar de Bitfinex-hack loopt nog steeds

Sinds de inbeslagname in 2022 is er weinig nieuws en hoewel de VS in februari 2024 nog activa tussen wallets heeft verplaatst, blijft het onduidelijk wat het Ministerie van Justitie van plan is met de fondsen.

Er zijn verschillende juridische vragen zonder duidelijke antwoorden. Federale wetten geven meestal geen prioriteit aan het volledig compenseren van slachtoffers, vooral niet tijdens lopende onderzoeken. Als de fondsen verband houden met andere vermeende misdaden, zou het Ministerie van Justitie nalatig zijn als het een deel van de fondsen zou teruggeven voordat alle verdachten zijn vervolgd.

Daarnaast kan het illegaal zijn voor Amerikaanse agenten om gestolen fondsen volledig terug te geven aan een enkele bron. Een rechter zou kunnen bevelen dat de VS de gestolen fondsen teruggeeft aan getroffen gebruikers onder toezicht van een neutrale derde partij.

Dit blijft allemaal speculatief zolang het onderzoek en mogelijke juridische acties nog lopen. Trump heeft aangegeven dat hij van plan is om alle Bitcoin van de overheid vast te houden, maar het is mogelijk dat hij bedoelde dat hij de Bitcoin niet zou verkopen voor fiatvaluta om snel winst te maken.

Over het algemeen is er geen reden om aan te nemen dat Trump gerechtelijke uitspraken zou negeren die de overheid bevelen de fondsen terug te geven. Zijn beleid om alle BTC die de VS momenteel heeft vast te houden, impliceert enige flexibiliteit.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wetgeving of een uitvoerend bevel dat de verkoop van overheidscryptocurrency verbiedt en een beleid tegen dergelijke verkopen.

Wat betreft Silk Road-oprichter Ross Ulbricht is de situatie eenvoudiger

Ulbricht werd in 2015 veroordeeld voor onder andere drugshandel, hacken en witwassen en zit momenteel een “dubbele levenslange” gevangenisstraf plus 40 jaar uit. In 2020 nam de Amerikaanse regering 50.591 BTC in beslag die zouden zijn gestolen van Ulbricht en Silk Road tijdens een eerdere hack, met een waarde van ongeveer $3,4 miljard per 28 juli.

Trump beloofde tijdens zijn Bitcoin 2024-toespraak Ulbricht’s straf om te zetten als hij wordt herkozen. Dit betekent dat Ulbricht zou worden vrijgelaten met de tijd die hij heeft uitgezeten, maar de fondsen zouden eigendom blijven van de Amerikaanse overheid.

Dit is anders dan een gratie, iets dat presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. heeft beloofd Ulbricht te geven op zijn eerste dag in functie als hij wordt gekozen. Een gratie zou Ulbricht wettelijk vrijpleiten van zijn misdaden en mogelijk een juridische weg openen voor terugvordering van de fondsen.

Echter, Ulbricht heeft in 2022 naar verluidt afstand gedaan van zijn aanspraak op deze fondsen als onderdeel van een deal om zijn restitutieschuld van $183 miljoen af te lossen, wat waarschijnlijk betekent dat hij geen juridische aanspraak meer heeft op de in beslag genomen bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!