Bitcoin prijs daalt, terwijl $205 geliquideerd wordt, maar hoe nu verder?

Zoals jullie vast allemaal wel gezien hebben, is de Bitcoin prijs vandaag met bijna 5% gedaald ten opzichte van het intraday-hoogtepunt van $64.734. Het uitverkoopmomentum bracht de prijs van BTC zelfs lager dan de prijs van gisteren vanwege het grote aantal longs met hefboomwerking, in afwachting van een opluchtingsrally.

Naast het grote aantal longs dat geliquideerd werd, hebben de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s de vierde opeenvolgende dag van uitstroom geregistreerd, waarbij meer dan $51 miljoen is weggevloeid. De crypto-investeringsproducten registreerden drie opeenvolgende weken van uitstroom, met de grootste uitstroom van $435 miljoen in de afgelopen week.

Bitcoin prijs profiteert niet van ETF-debuut in Hong Kong

Zes Bitcoin- en Ethereum-ETF’s wisten in één dag in Hong Kong slechts $12 miljoen aan handelsvolume te registreren, wat 383 keer lager is dan het debuut van de Amerikaanse Bitcoin ETF’s.

Onmiddellijk na de lauwe volumedag op ETF’s begonnen handelaren Bitcoin te shorten. Coinglass rapporteerde het shorten van Bitcoin-posities, waardoor de BTC-prijs plotseling daalde naar een dieptepunt van $61.451. Dit veroorzaakte een bredere uitverkoop op de cryptomarkt en de totale marktkapitalisatie voor cryptovaluta daalde met maar liefst $150 miljard, tot een bedrag van $2,24 biljoen.

Meer dan 66.000 handelaren werden geliquideerd en de grootste liquidatie vond plaats op cryptobeurs Binance, toen iemand ETH verkocht ter waarde van $5,03 miljoen. Uit gegevens van Coinglass blijkt verder dat tijdens de uitverkoop op de cryptomarkt ruim $205 miljoen werd geliquideerd. Onder hen werden longposities van $145 miljoen geliquideerd en meer dan $60 miljoen shortposities.

Macrofactoren tonen volatiliteit aan bij het Fed-rentebesluit

Verder is het belangrijk om op te merken dat niet alleen de cryptomarkt het moeilijk heeft vandaag. Hoewel de olieprijs vandaag met 0,23% gestegen is, is de goudprijs vandaag ook met met 0,71% gedaald, terwijl de markten wachtten op het beleidsbesluit van de Federal Reserve en de niet-agrarische loongegevens die later deze week bekend worden gemaakt.

Ondertussen is de Amerikaanse dollarindex (DXY) gestegen naar 106. De rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar (US10Y) steeg naar het hoogste punt in zes maanden van 4,636%. Terwijl Bitcoin tegengesteld beweegt aan de rente op DXY en staatsobligaties, duidt de stijging van de cijfers erop dat de druk op Bitcoin nog steeds toeneemt. De aankondiging van de terugbetaling van de Schatkist in het tweede kwartaal van 2024 zou de rollen echter in het voordeel van Bitcoin kunnen doen omslaan.

De bijeenkomst van de Federal Reserve op 1 mei is belangrijk voor de crypto- en aandelenmarkten, aangezien voorzitter Jerome Powell agressief zou kunnen blijken en dit jaar minder dan drie renteverlagingen zou kunnen aankondigen. Alle drie de Amerikaanse inflatiecijfers CPI, PCE en PPI vielen de laatste tijd hoger uit, wat de discussie rondom de Fed-tafel aanwakkerde.