Ripple waarschuwt gemeenschap voor opnieuw voor scammers

Wanneer je langer in de cryptomarkt actief bent, ben je waarschijnlijk wel eens in aanraking gekomen met scammers. Helaas is het zo dat er veel slechte actoren in de markt actief zijn die maar al te graag willen profiteren van de onwetendheid van nieuwe crypto-investeerders. Om deze reden besloot Ripple Labs Inc., het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, opnieuw een waarschuwing aan zijn gemeenschap te geven en hen eraan herinneren voorzichtig te blijven met phishing-links en deepfakes.

Basis voor de waarschuwing van Ripple Labs

Ter context: Ripple deelde een demonstratievideo op X om te laten zien hoe bepaalde oplichters belangrijke leden van het bedrijf nabootsen, zoals de CEO van het bedrijf Brad Garlinghouse. Het publiceerde het volgende bericht:

Volgens de illustraties in de demo klonen slechte acteurs het beeld, de stem en zelfs de gebaren van hun doelwit om het vertrouwen van nietsvermoedende slachtoffers te winnen. Vervolgens beloven ze Ripple-gebruikers een XRP-weggeefactie of zelfs een XRP-verdubbelingsprogramma.

Op basis van dit uitgangspunt heeft Ripple Labs de aandacht van zijn gemeenschap gevestigd op het feit dat het bedrijf nooit een dergelijk verzoek van zijn gebruikers zal doen. Naast deze verklaring verduidelijkte het cryptobedrijf ook dat noch zijn CEO Garlinghouse, noch enige van de personen die geassocieerd zijn met Ripple gebruikers zullen vragen om hun XRP over te dragen om te worden verdubbeld.

XRP-oplichters die gebruik maken van AI-tools

Deze zwendeldreiging binnen het Ripple-ecosysteem bestaat al een tijdje. Tegen het einde van 2023 zag je Garlinghouse op social media met zijn volgers praten over de dreiging van deepfake-video’s waarin hij nagedaan werd.

In de genoemde video, die op YouTube werd geplaatst, werd de CEO van Ripple gezien die XRP-houders probeerde te overtuigen om deel te nemen aan een niet-bestaande weggeefactie.

Vaak kunnen deze video’s het resultaat zijn van samengestelde aanwijzingen die worden ingevoerd in getrainde modellen voor kunstmatige intelligentie (AI), zoals OpenAI’s Voice Engine of zelfs Sora, de revolutionaire tool die video’s kan maken op basis van tekstuele beschrijvingen.

Nu de AI-industrie zo geavanceerd en complex wordt, is het belangrijk om XRP-houders (en cryptocurrency-investeerders in het algemeen) te blijven waarschuwen voor dergelijke scams. De voorzichtigheid van het bedrijf zou kunnen dienen als een belangrijke bewustmakingscampagne die later iemand kan redden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!