PCE inflatie stijgt door naar 2,5%, hoe gaat Bitcoin reageren?

Het door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) geprefereerde inflatiemaatstaf PCE komt in februari hoger uit, maar in lijn met de marktverwachtingen, volgens het meest recente PCE-rapport van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis. Nu hebben we officieel stijgende inflatie voor CPI, PPI en PCE. Ondertussen blijft de prijs van Bitcoin (BTC) onder druk staan in afwachting van de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell later vandaag.

De PCE-inflatie in de VS vertraagt tot 0,3% maand-op-maand in februari, na een stijging van 0,4% in januari. Ook kwam de maandelijkse kern-PCE-index, exclusief voedsel en energie, uit op 0,3%, een vertraging ten opzichte van een stijging van 0,5% in de vorige maand.

Aan de andere kant stijgt het jaarlijkse PCE-tarief tot 2,5% vanaf 2,4%, wat het laagste was sinds februari 2021. Ook kwam de jaarlijkse kern-PCE-inflatie in lijn met de schattingen op 2,8%, lager dan de 2,9% van vorige maand.

Wall Street-giganten, waaronder JPMorgan, Bank of America, UBS, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura, RBC, Barclays, Goldman Sachs, TD Securities en Wells Fargo, verwachtten dat de inflatie de komende maanden zou afnemen. Echter, zei JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon dat de Fed langer moet wachten voordat ze de rente verlaagt, hoogstwaarschijnlijk na juni.

Te midden van schattingen van Wall Street die grotendeels in lijn liggen met de marktconsensus, verwacht Fed-voorzitter Jerome Powell drie renteverlagingen in 2024. CME FedWatch toont een kans van 61% op renteverlagingen door de Fed in juni, waarbij mei van de tafel is. Bovendien is er een kans van 49% op een verdere renteverlaging van 25 basispunten in september.

De Amerikaanse dollarkoers (DXY) stijgt boven 104,50 op vrijdag, en stijgt gestaag sinds het begin van de maand. Bovendien zijn de rendementen op Amerikaanse 10-jaars treasury-obligaties (US10Y) enigszins gedaald om rond de 4,20% te handelen nadat het PCE-inflatierapport investeerders enige verlichting bood over inflatoire druk, en de weddenschappen versterkte dat de Fed binnenkort zal beginnen met het verlagen van de rente. De prijs van Bitcoin beweegt doorgaans in de tegenovergestelde richting van de Amerikaanse dollar en het rendement op Amerikaanse treasury-obligaties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!