Polygon zkEVM mainnet beta hervat operaties na uitval van bijna 10 uur

Afgelopen weekend viel de zkEVM van Polygon (MATIC), die momenteel in bèta is, bijna 10 uur uit. De Polygon zkEVM Mainnet Beta ondervond een probleem met de sequencer als gevolg van een L1-reorganisatie. Dit probleem deed zich echter exclusief voor bij Polygon zkEVM en had geen invloed op Polygon PoS of CDK.

De Polygon zkEVM Mainnet Beta heeft de operaties hervat na een noodreparatie die is uitgevoerd door de Emergency Council for Polygon zkEVM Mainnet Beta. De noodtoestand werd geactiveerd om de noodzakelijke aanpassingen te vergemakkelijken die nodig waren door het Polygon zkEVM Core Team om systeemproblemen met betrekking tot L1-afwikkeling aan te pakken.

Met de voltooiing van de upgrade is de noodtoestand gedeactiveerd. Toekomstige updates aan het systeem zullen echter onderhevig zijn aan een timelock van 10 dagen voor implementatie.

In een verklaring kondigde het Polygon-team plannen aan om begin volgende week een gedetailleerde post-mortem analyse te verstrekken op het @0xPolygonFdn forum. Dit initiatief heeft tot doel transparantie en inzicht te bieden in de recente gebeurtenissen rond de Polygon zkEVM Mainnet Beta, waardoor belanghebbenden op de hoogte zijn van de operationele status van het platform en toekomstige ontwikkelingen.

Polygon-ontwikkelaar Jarrod Watts besprak het recente incident met betrekking tot Polygon zkEVM tijdens het weekend en benadrukte de relevantie ervan in het gesprek over Layer 2 (L2) upgradebaarheid.

De opeenvolging van gebeurtenissen omvatte een probleem met zkEVM dat de productie van blokken stopte, waardoor de Security Council de noodtoestand activeerde om upgrades te versnellen. Het team heeft het probleem aangepakt via een upgrade, waarna de noodtoestand werd gedeactiveerd en de keten normale operaties kon hervatten.

Watts benadrukte het belang van L2-upgradebaarheid en merkte op dat zonder dit L2’s niet in staat zouden zijn om toekomstige verbeteringen op L1 te ondersteunen, bugs op te lossen of kwetsbaarheden te patchen. Hij erkende dat hoewel L2-upgradebaarheid niet perfect is en risico’s met zich meebrengt, het cruciaal is voor lopende ontwikkeling en innovatie.

Daarnaast wees Watts erop dat het potentieel voor kwaadaardige upgrades, hoewel zeldzaam, een zorg blijft in de huidige staat van L2-netwerken. Hij erkende de geldigheid van argumenten die suggereren dat L2’s meer gecentraliseerd zijn in vergelijking met sommige L1-netwerken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!